maandag 26 januari 2015

Zinvol of onzin?

De Nieuwe Kaai heeft de laatste jaren een gedaanteverwisseling ondergaan. Eerst werd de site van het vroegere Alard met woontorens versierd, werden hallen gebouwd eerst voor evenementen, later voor winkels. De Ancosite werd uitgebouwd met woontorens (foto45), de jachthaven werd aangelegd (foto145), een rusthuis werd gebouwd.
Maar er zijn nog meer plannen. Er zullen nieuwe wooneenheden gebouwd worden tegenover het rusthuis (foto86) en aan de andere kant van de kom komen nog drie blokken met appartementen (foto44; foto44).

Wat nog rest in de directe omgeving is een klein bosje met o.a. prachtige beukenbomen(foto106 foto173  foto173) .... Enkele weken geleden werd ik verontrust door het opduiken van gele paaltjes doorheen het bos. Meestal duidt dit op niet veel goeds: het aanleggen van een extra parking? toch niet het optrekken van nog een blok?

Nu blijkt dat er een betonnen wandelweg door het bos wordt getrokken... zo kan je met je hond rustig door het bosje wandelen...
Misschien prachtig? Zo kunnen de stadsmensen binnen de kern nog even genieten van de pracht van de beukenbomen, even de illusie koesteren..
Langs de andere kant wordt hiermee de integriteit van het bosje geschonden. Nu weet ik wel dat natuurverenigingen wijzen op de beperkte ecologische waarde van beuken en Amerikaanse eiken, maar toch biedt de bodem wat voedsel voor vogels. Met de weg wordt de strooisellaag aangetast.

Het is de zoveelste uiting dat alles clean moet zijn. Dat de gehele ruimte wordt ingericht voor het gebruik door de mens, in de eerste plaats economisch, hier voor zijn "belevingswaarde". En binnenkort is men verbaasd dat het leven uit de stad, het leven buiten de mensen dan, zal verminderen of verdwijnen. 

We zijn enkele weken verder ... en ik moet eerlijk zeggen dat het resultaat wel erg mooi is. Het is een mooi mini-parkje onder de bomen. (foto 173, foto173: foto 173)Toch blijven de voorgaande opmerkingen min of meer staande...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten