Vlaanderen en bos?


De Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement hebben de gewoonte de effecten van hun beleid op te volgen en eventueel bij te sturen.
Dit gebeurt op allerlei domeinen... behalve voor het milieu en meer bepaald de bossen. Want elk jaar verdwijnt er meer bos in Vlaanderen in plaats van de extra bossen die al jaren worden beloofd.

Bij het opstellen van de gewestplannen in de jaren 70 zijn er heel wat bossen (1/3) ingekleurd met bestemming industrie, wonen, landbouw enz. Deze "zonevreemde" bossen zijn bedreigd. Ook al biedt het bosdecreet in theorie enige bescherming, als het erop aankomt gaan ze voor de bijl (cfr. het Ferrarisbos). Intussen heeft men de situatie van de zonevreemde bossen in kaart gebracht, maar concrete maatregelen zijn er nog steeds niet. Het beleid zegt dat het moeilijk is de bestemming van ruimte te veranderen van woongebied naar bosgebied omwille van de financiële consequenties voor de overheid. Andere bestemmingen omzetten in bossen zou de regering moeten vergoeden, maar als er natuurgebied en landbouwgebied wordt omgevormd in woongebied dan gaan de particulieren met de extra opbrengsten lopen.... waar zit de logica? De studie rond zonevreemde bossen is afgerond; maar de publieke belangstelling is wat geluwd ... en dus horen we er weer niets meer van, tot er weer eens iets gebeurt en dan gaat men het weer bestuderen... maar op het terrein gebeurt er niets.

Intussen probeert men ook de toestand van de bossen te inventariseren via luchtfotografie. In 2013 bleek zo dat er 8000 ha bos was bijgekomen in Vlaanderen tov 2011. (bron 1, bron 2)
Deze meting kreeg direct kritiek. Veel ruimte wordt onterecht meegeteld als bos, zodat de methode een foutenmarge heeft van 4%. Men moet in elk geval deze extra bossen maar eens komen aanwijzen hier in de buurt.

We meten al twintig jaar... en er gebeurt niets mee. Economen hebben jaren geleden in opdracht van de Vlaamse regering een systeem van economische waardering van groen hadden uitgewerkt. http://natuurwaardeverkenner.be/nwv2/
Men steekt geld in het ontwikkelen van zulke systemen, maar als het erop aankomt om dit beleidsmatig toe te passen, past men.  Als men dit wel zou toepassen, dan zal er niet veel meer gekapt worden. Nu ook niet meer want er valt niet veel meer te kappen.... Maar ja, intussen is de publieke opinie gesust met het zoveelste rapportje, maar eigenlijk doet men er beleidsmatig niets aan, want de Vlaamse regering vindt bossen duidelijk niet belangrijk genoeg.

Af en toe, meestal rond de periode van “de week van het bos” pakt de Vlaamse Regering uit met een “nieuw” speelbos of een “nieuw” stadsbos. Vaak is dit het herdopen van een bestaand bos: er worden enkele bomen gekapt waar men de kinderen dan op laat spelen… en men heeft alweer de nodig publiciteit bekomen.

Veel wordt in handen gegeven van plaatselijke besturen. Als het de verantwoordelijkheid is van het plaatselijk bestuur en de Vlaamse regering kan er niet op ingrijpen, dan betekent dit dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid ontloopt, de regels zo heeft gemaakt dat dit mogelijk is. Als ze het kan, maar niet heeft gewild, dan is ze mede schuldig. Intussen is het bos waarschijnlijk gekapt, voor een loods die niet noodzakelijk blijkt. Het argument van de compensatie wordt al in de open brief weerlegd.

Intussen is er in 2014 een nieuwe Vlaamse Regering en een nieuw regeerakkoord. Volgens BOS+ komt de term "bos" komt er slechts sporadisch in voor. De Vlaamse Regering wil wel de Ruimtebalans respecteren, en staat dus nog achter de 10 000 ha bosuitbreiding. De bundeling van de bevoegdheden Ruimtelijke Ordening, Milieu en Landbouw in één ministerie biedt hopelijk meer mogelijkheden tot het behoud van de open ruimte. Verder wil men ook extra aandacht geven aan de Europees beschermde natuur.  (bron). Beloven doen ze al zo lang… Op 15 jaar is echter slechts 22% van de doelstellingen gerealiseerd…. intussen worden bossen gekapt voor verkavelingen, industriegebied, wegen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten