dinsdag 6 januari 2015

KV Turnhout

KVTurnhout is jarenlang een begrip geweest in de stad. Ze speelden jarenlang in tweede nationale. Een oud zeer is toch wel de sponsoring. Robberechts is jaren hoofdsponsor geweest. In 2000 werd
JM Pfaff aangetrokken als technisch directeur. Hij zou ook voor extra sponsoring moeten zorgen. Maar Turnhout promoveerde niet naar eerste, zakte integendeel naar derde klasse omdat ze teveel schuld hadden (uit het verleden).... en Pfaff vertrok spoedig.(bron). Hij heeft zeker niet gezorgd dat de financiƫle problemen werden verminderd...

Omdat het Villapark, het stadion van KVTurnhout verouderd was en de club geld nodig had, verkocht het de gronden aan projectontwikkelaar Luc Boermans, ex-voorzitter van de club. Turnhout bleef er nog tot 2005 spelen, maar intussen is het project de Nieuwe Erven er bijna volledig ontwikkeld. Op een terrein van 6 hectaren werden 300 wooneenheden gerealiseerd. (bron)

De club vond een nieuw onderkomen in het stadspark, waar de oude tribune werd verbouwd, met o.a. een cafetaria eronder en een nieuwe staantribune ertegenover werd ingeplant.

Alhoewel beperkt, was dit een nieuwe aantasting van het stadspark. Al eerder heeft het de inplanting van de sporthal moeten verdragen, de inplanting van de Handelsschool. Met de voetbalclub kwam de tweede tribune, masten met verlichting, druk van de parking.  Het feit dat Marcel Hendrickx toen burgemeester was en voorzitter van de club was waarschijnlijk wel goed meegenomen. Door het verzet van toenmalige Agalev is de schade aan het stadspark niet verder opgelopen.


We kunnen dus veronderstellen dat de club een centje heeft gekregen voor de gronden en een mooie accommodatie  in het stadspark.... Over steun kan de voetbalclub dus wel niet klagen.
Huidig voorzitter is nog altijd Marcel Hendrickx. Onder de sponsors merkt men naast Soudal, Wadi Degla ook het bedrijf van Toon Otten, schepen van Turnhout. Op zichzelf lovenswaardig...
Zoals alle voetbalploegen is KVTurnhout een bedrijf, met geen enkele binding meer met de stad, buiten de jeugdwerking en de naam. Hoeveel Turnhoutenaars spelen er nog in de eerste ploeg?
De voetballers worden financieel verwend, neen, financieel verpest, vanaf hun jeugd. Ik weet het, op dit vlak ben ik oerconservatief; zelfs wereldvreemd. Het wordt hoog tijd dat men de voetbalwereld eens financieel grondig doorlicht. Waar komen de grote bedragen vandaan? Als dit illegaal is wordt het hoog tijd dat men er paal en perk aan stelt; als de geldstromen legaal zijn dan is het eigenlijk niet verantwoord dat bedrijven hier zoveel instoppen, want dit is geld dat de klanten bij betalen. Ook als Dexia en Fortis op het randje van het faillissement stonden, bleven er voetbalclubs rondlopen met hun sponsoring. Het is ethisch onverantwoord overheidsgeld te stoppen in het mee betalen van ver overbetaalde sporters. Dan spreken we nog niet over het fiscale gunstregime die de voetbalclubs blijkbaar hebben binnengehaald. Kortom: In mijn ogen doe je aan sport voor je plezier en niet voor het geld, speel je voor een club vanuit clubliefde en niet voor liefde voor het geld.

Eind februari  kwam een andere voetbalclub in het nieuws: R Antwerp FC. (bron). De nv Ava (Alles voor Antwerp) heeft contractueel de erfpacht van de stadiongrond. Ze hebben ook vergevorderde plannen voor de bouw van een nieuw stadion. In de nv Ava zitten twee leden uit het bestuur van Antwerp: algemeen directeur Luc Van Thillo en manager Gunther Hofmans. Daarnaast zijn er twee projectontwikkelaars, Vermeiren en Van Stiphout en in de background een kapitaalkrachtige financier. De twee projectontwikkelaars zijn hoofdaandeelhouders van de nv. De twee Antwerpbestuurders bedongen elk 10% van de opbrengsten.
Tussen de nieuwe nv en vzw Antwerp werd een veelomvattend contract gesloten (kunnen beslissen over welke club er speelt, de uitbating en alles...). De erfpacht van de gronden van het stadion werden ook overgedragen aan de nieuwe nv.  Zijn er hier parallellen te trekken met hetgeen in Turnhout is gebeurd? In elk geval: met voetbal is er allemaal (te) veel geld mee gemoeid... waar iedereen van het voetbal en hetgeen er rond hangt meer dan kruimels mee te pikken.



Maar dit allemaal terzijde.... want dit blog gaat over ruimte: de gronden van KVTurnhout zijn verkocht, de club heeft haar aandeel opgestreken, de gronden zijn intussen volgestouwd met woningen en appartementen en de club heeft een nieuwe accommodatie gevonden in het stadspark, waar de impact er wel is maar beperkt is gebleven dankzij verzet...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten