Leegstand in steden en in Turnhout..


Een verontrustend bericht verscheen op 8 januari 2015 in Vandaag (bron).
Volgens Joke Schauvliege is het voor de Vlaamse overheid zeer moeilijk om een zicht te krijgen op het aantal woningen en bedrijfsgebouwen die langdurig leegstaan.
Deze leegstand is nog steeds minder dan 1 procent, maar is het laatste jaar gestegen met 19%. In mei 2014 zouden zo 17 404 woningen en kleine bedrijfsgebouwen leeg staan (bron)

In het verleden heeft o.a. de Universiteit Antwerpen een studie gemaakt over leegstand, voornamelijk in de centrumsteden. (bron).
In 2009 telde het Vlaamse Gewest 2 604 789 huishoudens; in 2012 stonden er 12 381 panden in het leegstandsregister, dit is 0.475%; 6,150% van de sociale huurwoningen stonden leeg.

Voor Turnhout vinden we de volgende cijfers. Turnhout telde in 2009 18 133 huishoudens, in 2013 werden 200 panden werden ingeschreven in het leegstandsregister; er waren 1300 onbebouwde percelen en 84 leegstaande sociale woningen (6.46%), 14.1% van de handelspanden stonden leeg...
De context: een verouderd patrimonium, een verouderd openbaar domein, de instroom van minder kapitaalkrachtige groepen. Deze factoren verhogen niet alleen de leegstand, maar ook een toenemende verloedering en verkrotting van de gebouwen.

De leegstand situeert zich vooral in de binnenstad, vooral langs de oude invalswegen zijn er kleine arbeiderswoningen die leeg staan en verkrotten. In het centrum zelf staan r veel lege handelspanden, ook de woningen boven de winkels staan dikwijls leeg. De grote villa's langs de ring raken moeilijk verkocht: hoge kosten, weinig aangepast aan hedendaagse eisen, ligging in een drukke omgeving.
Leegstand en verkrotting stralen vaak uit op de buurt en leiden tot een onveiligheidsgevoel.

Middelen die worden ingezet door diensten en bestuur:
  • inventaris leegstaande woningen en gebouwen, leegstaande bedrijfsruimten, onbebouwde percelen, onbewoonbaar verklaarde woningen, leegstaande handelspanden in het centrum en van tweede verblijven
  • heffingen: leegstandsheffing,  activeringsheffing
  • premies voor gevelrenovatie van handelspanden, voor de rest weinig premies wegens tekort aan financiĆ«n (de stad heeft blijkbaar geen middelen om beschermde panden aan te kopen en te renoveren)
  • herbestemmingsprojecten: de stad probeert er vat op te krijgen via mede-eigendom


Op beide niveaus blijft men voorlopig blind voor de rol van het overaanbod, de nood aan instrumenten om het aanbod in te dijken en ervoor te zorgen dat andere functies niet in de verdrukking komen.

  • de Vlaamse overheid heeft alle moeite om de leegstand te monitoren, laat staan om er iets aan te doen
  • tot hiertoe houden ze zich vooral bezig met het stimuleren van verdere nieuwbouw, zodat het overaanbod en de leegstand nog verergeren
 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten