Speuren naar Groen! in Turnhout




In 2006 werd CD&V de grootste partij in Turnhout met ongeveer een derde van de stemmen. Vlaams Belang volgde op ruime afstand met 19 %. Derde partij werd SP.A met 17%, VLD  haalde 13 % en Groen 11 %. N-VA raakte niet verkozen.
Nadat de meerderheid van CD&V en SP.A in het bestuur uiteen was gevallen door interne ruzie over het mobiliteitsplan, was Groen! bereid de meerderheid depanneren. Ze traden toe tot het bestuur, samen met CD&V en SP.A.
Groen! stelde zich tevreden met enkele bevoegdheden, dit weinig invloed op ruimtelijke ordening en groen in de stad.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2012 presenteerde Groen! als grote verwezenlijkingen in hun vorige mandaat:
-De heraanleg van de Hofpoort (foto29 voor, foto29 na)
Eerst was dit een parkje, met veel struiken en bomen, met veel schuil- en nestgelegenheid voor de vogels. Nu is het een parkje dat opener is van karakter, wat meer beton, wat meer gras… minder aantrekkelijk voor vogels en vlinders. Kosten: 90 000 euro. Maar ja, het moet misschien wat tijd krijgen…
-Het park Begijnenveldekens (plan foto38 voor; idem)
Dit parkje werd als grootste verwezenlijking gezien door Groen!. Op de braakliggende gronden van het vroegere NMBS rangeerstation en opslagplaatsen lag is eerst een bloemenweide aangelegd. Deze reikte tot aan de gevangenis, en dus de dreef naar het kasteel. Daarmee bracht ze het insectenleven tot in de kern van de stad. Het bestuur heeft er nu een parkje aangelegd met grasveld, skatepark, Finse piste, bloemenweide? Ook zijn er enkele rijen bomen aangeplant. Het parkje is een “voorschoot” groot.  Toch wordt het nog bedreigd door geplande flats van het OCMW vooraan en woningbouw achteraan. Raar en spijtig dat Groen! zelfs zijn grootste, of enige verwezenlijking, van de vorige legislatuur, niet veilig kan stellen. Dus eigenlijk schreef men de aantasting van het parkje al in bij de planning ervan.

Het programma van Groen! in aanloop naar de verkiezingen van 2012 hinkt op twee benen. In het thema ruimte en natuur pleit men voor nieuwe parkjes, nieuwe groene oases binnen de kern. In het thema woonbeleid zet men alles op inbreiding. Hieronder verstaat men: nieuwe woningen binnen de beschikbare ruimte in de kern.  
http://www.groenturnhout.be/woonbeleid/
Maar zoals de kaarten nu liggen is het: zowel de ruimte buiten de kern inpalmen (denk aan Heizijdse velden en Schorvoort), maar ook alle plaatsjes binnen de kern (zgn. als inbreiding) laten volbouwen.
Zo schrijft Groen zich in in het project van SP.A over zogezegd “betaalbaar wonen” en in het streven van het bestuur om de stad te laten groeien tot meer dan 50 000 inwoners. In plaats van resoluut in te zetten op beperken van nieuwbouw, stimuleren van renovatie, nauwkeurige monitoring van het woningaanbod, het trachten te bewaren van de zeldzame plekjes die nog niet zijn bebouwd.

Na de verkiezingen werd in Turnhout eerst een meerderheid gevormd met N-VA, SP.A, CD&V. Na intern krakeel werd deze bestuursploeg vervangen door een nieuwe coalitie, bestaande uit: T.I.M., CD&V, SP.A en Groen!. Nu kregen Groene schepenen wel enkele kernposten zoals ruimtelijke ordening en mobiliteit.
Alhoewel de schepen voor ruimtelijke ordening, ook schepen is van communicatie, werd er amper gereageerd op mails die pleiten voor de zorg voor groen in de stadskern en voor het behoud van open ruimte in de rand. Ook de voorzitter van de partij geeft geen antwoord.
Nu, augustus 2014, is men nog altijd aan het onderhandelen over het bestuursakkoord.  In de grote lijnen die de partijen voor de tussentijd hebben aanvaard, is niets over groen te bespeuren.
korte bespreking bestuursakkoord sept2014
Is het zo dat groen, zeker in de stadskern, door Groen! niet meer als kernopdracht wordt gezien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten