zaterdag 17 januari 2015

Middenstand moet weg, middenstand gaat weg

De baanwinkels breiden alsmaar uit. De provincie Antwerpen telt de meeste winkels van heel Vlaanderen. De Steenweg op Gierle heeft zich volgens een recente studie (bron) zelfs op de derde plaats genesteld van grote winkelclusters. Het is sinds 2008 het sterkst groeiende winkelgebied van Vlaanderen.

  • Voor Horeca staat Turnhout met 66 461 bezoekers per jaar op de vierde plaats in de provincie Antwerpen, na Antwerpen, Mechelen en Lier.
  • Voor bezoekers die de cultuur komen opzoeken staat Turnhout op de derde plaats met 145 788 bezoekers per jaar.  
  • 55 915 mensen per jaar komen naar Turnhout voor de aankoop van dagelijkse goederen (3de laats); en 119 064 voor de aankoop van periodieke goederen (4de plaats na Antwerpen, Wijnegem en Mechelen). 
  • 118 668 mensen per jaar bezoeken Turnhout voor de aankoop van uitzonderlijke goede ren (tweede plaats na Antwerpen)
Turnhout trekt wel mensen/kopers aan van de omliggende dorpen. Maar het zijn vooral de grote winkels in de periferie die hier zaken doen. Het winkelgebied in het centrum van de stad komt slechts op de zevende plaats van handelskernen in de provincie. De kleine zelfstandige winkels moeten terrein prijsgeven en verdwijnen als sneeuw voor de zon. Files, dure parkeerplaatsen, mobiliteitsproblemen houden klanten weg bij de winkels in de kern. De enorme groei van grote winkels in de periferie doet hen de das om. De vlucht van handelaars naar de rand van de steden zorgt voor grote leegstand in de stadskern.   In 2008 stond 6% van de winkelpanden leeg, in 2014 is dit gestegen tot 8.5%.
bronnen:
Kristin Matthyssen, Antwerpen blijft belangrijkste Vlaamse winkelwalhalla. GVA, 15 jan 2015, p. 9
Hans Otten, Baanwinkels verdringen klassieke handelscentra. GVA 15 jan 2015, p. 25

Geen opmerkingen:

Een reactie posten