Respectvol omgaan met de ruimte



Waar men gaat langs Turnhoutse wegen, komt men vuilnis tegen. 

Alhoewel de stadsdiensten regelmatig de straten vegen, zijn er toch plaatsen waar het zwerfvuil zich ophoopt. Dit kan gewoon langs de straten (foto215), langs de pleintjes (foto202) , maar ook langs de paadjes langs het kanaal (foto203) … en elders. Sommigen vinden er geen graten in om lege bierblikjes gewoon op de vensterbank van het huis te zetten (foto216).
In de vuilnisbakken van de stad treft men regelmatig plastieken zakken met huisvuil aan (foto 222). Ik heb al gezien dat een oud madammetje zo vlug als een gauwdief, een zakje uit haar tas haalde en dit in zo’n bak dropte. Een ander dropt haar plastieken zakje naar de vuilnisbak aan de bushalte. Zo’n plastieken zakjes worden ook achtergelaten naast de paadjes aan het kanaal, ze worden zelfs geknoopt aan de reling aan de “duiker” foto208). En of dat nog niet genoeg is komt met gewoon de zak met huisvuil dumpen in de gracht naast het kanaal (foto206), in het bos in het stadspark (foto220).  Of men zet gewoon zijn afgedankte bureaustoel naast een openbaar afvalbakje (foto221).
Het gaat zelfs zover dat huisgevels beklad worden met mayonaise (foto217). Hier kan men werkelijk spreken van vandalisme.

Sommige hondenbezitters vertikken het om de uitwerpselen van hun lieveling op te rapen. Deze blijven dan liggen op openbare pleintjes of op de paadjes waar andere mensen komen wandelen, al of niet met hond of met kleine kinderen (foto201). Zelfs op voetpaden... Erg vervelend wanneer je dan in zo’n drol trapt.  Mensen kunnen niet meer onbekommerd wandelen, kinderen niet meer spelen. De stad heeft op verschillende plaatsen droldroppers geplaatst. Een mooi initiatief. Soms lopen ze echter over (foto218), alhoewel ze regelmatig worden geledigd.  Hebben ze niet genoeg capaciteit? Zo vormen ze ook weer een risicofactor. Ik heb zeker niets tegen honden: ik heb er zelf één en ga dagelijks met hem wandelen.  Ik heb wel iets tegen baasjes die de drollen van hun honden niet oprapen.

Er lopen al erg veel vrijwilligers rond in de stad om het zwerfvuil op te ruimen. Misschien kan de stad een zonering invoeren en zorgen dat elke zone twee keer per week door deze vrijwilligers wordt schoongemaakt. (en niet alleen de straten in het centrum worden gedaan, maar ook de stadswijken). Degenen die betrapt worden op sluikstorten kunnen misschien als straf een bepaalde periode een zone moeten schoonmaken. In samenwerking met het gerecht kan eventueel het opruimen van een zone als alternatieve straf gegeven worden…. 

Maar … natuurlijk begint het met respectvol omgaan met zijn omgeving, met de ruimte waarin men zich beweegt, en die ook door andere mensen wordt gebruikt…. dan zou dit allemaal niet moeten gebeuren en zou de stad schoon blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten