woensdag 21 januari 2015

Genoeg is niet genoeg..

De oude villa Somers gaat op dit ogenblik tegen de vlakte. Deze oude villa aan de Gierleweg in Beerse maakt plaats voor drie nieuwe villapercelen. Danneels projects weet in het artikel erbij te vermelden: Dit maakt deel uit van onze inbreidingsprojecten, die eigenlijk overal in Vlaanderen noodzakelijk zijn. (bron , zie digitaal?p.20)
Ik heb toch wel bedenkingen bij het gebruik van de term "inbreidingsprojecten". Al helemaal erover vind ik dat Danneels dit voorstelt als alom noodzakelijk.
Inbreiding is m.i. het zo efficiënt mogelijk organiseren van de ruimte binnen kernen, zodat de noodzakelijke functies (wonen, werken, ontspanning, administratie...) optimaal toegankelijk zijn en met zo weinig mogelijk ruimteverlies gepaard gaan. Zo kan het omliggende landschap gespaard blijven. Eigenlijk is het gewoon synoniem van degelijke ruimtelijke planning binnen een stedelijke context.
Om werkelijk van inbreiding te kunnen spreken is het dus noodzakelijk dat
-men rekening houdt met alle functies, en dus niet alleen het ongelimiteerd uitbreiden van woongelegenheid
-het omliggende gebied zoveel mogelijk gevrijwaard wordt, zodat hier natuur, open ruimte, landbouw volledige kansen kunnen krijgen
De praktijk in Vlaanderen is echter anders. Zowel alle percelen binnen de kernen, als alle dorpen in het omliggende, worden volgebouwd. In alle gemeenten zijn wel kleine of grote verkavelingen gaande of gepland. Niets wordt ontzien.
We halen er twee recente voorbeelden bij uit de berichtgeving van GvA:
 -In Geel-Bel stelde de projectontwikkelaar Deveux en Vanerum een aangepast verkavelingsplan voor de Manheuvels voor. Nu gaat het om 3.5 hectare met 43 wooneenheden. Dit is "aangepast" na protest van de omwonenden. Het eerste plan betrof 6.5 hectare met 95 wooneenheden. Hij dient waarschijnlijk nu de ene helft in, later de andere helft. De gemeente staat machteloos, want  het hele gebied is ingekleurd als woonzone.  (bron)
-Maar ook voor de distributiesector is genoeg nooit genoeg. Aldi plant een nieuwe inplanting in Vosselaar naast restaurant De Farmasie. Hiervoor moeten twee percelen bomen gekapt worden en een huis gesloopt. Hiermee zet Aldi zich naast Colruyt, Delhaize, en Lidl, die vestigingen hebben in de directe omgeving.  Er zijn al 270 handtekeningen tegen het nieuwe bouwproject van mensen die ijveren voor het behoud van het bosgebied tussen Antwerpse Steenweg en de Konijnenberg. (bron)
-Ook het uitzicht binnen de dorpskernen blijft verstenen. Nog maar pas is er protest geweest van de omwonenden tegen een nieuwe verkaveling in het centrum van Vosselaar (bron). Het mooie pleintje is al enkele jaren grondig van uitzicht veranderd door het neerplanten van enkele mega-blokken met appartementen tegen het Mariapark.
Zelfs bestaande bewoning wordt opgeofferd om meer woongelegenheid te creëren en zo bij te dragen tot het overaanbod. En dan komen de projectontwikkelaars met hun befaamde "noodzakelijke inbreiding".... een vlag om het verkocht te krijgen is mooi meegenomen en intussen neemt men de winst vlug mee door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten