maandag 13 april 2015

Stokts plein: onbegrijpelijke verspilling en verminking

De plannen van de Ark met het Stokts Plein zijn blijkbaar nog altijd niet in de fase van de officiĆ«le aanvraag. Toch moet er ernstig rekening mee gehouden worden. De plannen, voor zover er iets over  bekend is, blijven bij mij gemengde reacties uitlokken. Toch is hetgeen erover bekend is weinig geruststellend: zie het jaarverslag 2013 van de Ark  p. 13 waar het plein en betonnen indruk geeft, met enkele boompjes aan de kant (bron); in een artikel in GvA stond de aanblik van de hoek Brugstraat- Hertoginstraat: wat een aaneengesloten bebouwing laat zien, zonder voortuintjes (bron).

Aan de ene kant ben ik blij dat blijkbaar het grootste deel van het plein zou behouden blijven.  Toch is het zo dat het gedeelte met groen, grote bomen en speeltuig aan de kant waar nu de garages staan, zal verloren gaan. Ook over de voortuintjes van de verschillende huizen maak ik me zorgen (gebaseerd op de foto die de Ark heeft vrijgegeven). De buurtbewoners ijveren al jaren voor een gemakkelijker en eenvormige toegang vanuit de omringende tuinen tot het plein. Zo zou er ook meer sociale controle kunnen komen en zouden de bewoners met hun fietsen langs achter in de tuin kunnen geraken. Maar blijkbaar is dit teveel gevraagd. Het behoud van het plein hebben we waarschijnlijk te danken aan het feit dat de stad er (gedeeltelijk) eigenaar van is. Toch speelt het bestuur in dit project toch een beetje een dubbel spel (zie verder in dit bericht).

Aan de andere kant is het wraakroepend dat toch wel 22 degelijk gebouwde huizen worden gesloopt door de sociale huisvestingsmaatschappij. Blijkbaar staan deze huizen ook niet aaneengesloten, want er staan ook huizen tussen van eigenaars die behouden zouden blijven.  Dit zou het project een kakofonische aanblik geven. Blijkbaar beschouwen de jonge ontwerpers van de Ark de bestaande huurwoningen als "oude krotten". Degenen die het project dragen hebben blijkbaar weinig historisch besef... en bovendien weinig respect voor de eigenheid van de buurt. Dit terwijl vele huizen nog recent gerenoveerd zijn. In een aantal staan nog maar pas nieuwe condensatieketels, de elektriciteit is er vernieuwd, er is een nieuwe keuken geplaatst.  Als de huizen worden afgebroken, dreigt veel ervan op het stort terecht te komen. Veel van de mensen huren er al meer dan twintig jaar... zij zien zich nu voor andere situaties geplaatst: zullen ze er nog terecht kunnen? welke gevolgen heeft dit? En zoals algemeen geweten is nieuw niet noodzakelijk beter. Uit eigen ervaring weet ik dat de  muren van de huizen in de wijk solide zijn; probeer er maar eens een nagel of kram in te krijgen, terwijl in nieuwbouw gyproc de kroon spant.
De redenering dat de huizen niet meer aangepast zijn en ook niet meer aangepast kunnen worden aan de recente kwaliteitseisen is op zijn minst gezegd dubieus. In de Taeymanslaan, een straat verder dan waar de huizen worden gesloopt, is dezelfde maatschappij (de Ark) nog steeds ijverig bezig aan het renoveren van 26 huizen, (foto297) die van hetzelfde type zijn die een straat verder als krotten worden beschouwd. Op de ene plaats renoveert men, een straat verder slaat men alles tegen de vlakte..  Onbegrijpelijk vind ik dit, op zijn minst weinig consequent.
Een speciaal geval vormt het buurthuis. Het buurthuis is sinds een paar jaar (2011) verhuisd van de hoek van het Robsonplein naar het midden van de Brugstraat. Hoeveel geld er is ingestopt voor de aankoop, maar daarna ook nog voor de renovatie is me niet bekend, maar het moet een behoorlijk bedrag zijn. En na enkele jaren gaat men dit buurthuis mee slopen en gaat men een ander bouwen in het nieuwe gedeelte... Blijkbaar kan de verspilling van het gemeenschapsgeld niet op.

Zoals al eerder gezegd (zie bericht Stokts Plein) vind ik het erg raar dat de Ark de toestemming zou krijgen van de stad om een halve wijk af te breken. Dit terwijl er bij andere renovaties en noodzakelijke aanpassingen van de woningen vanuit de stadsdiensten sterk wordt aangedrongen op het bewaren van de eenheid en eenvormigheid van de wijk. Dit project zal de wijk verminken...

Nu is het zo dat de stad de gedeeltelijke redding van het plein betekent ..... maar anderzijds: wie zit in de Ark? Het bestuur is grotendeels politiek samengesteld. De samenstelling van de raad van bestuur is niet zo gemakkelijk te vinden. Via de jaarrekeningen bij de Nationale Bank kan en wel vermeldingen vinden, maar blijkbaar is de samenstelling van het bestuur intussen reeds grondig veranderd (bron). Ik begrijp niet waarom de politieke verantwoordelijken de verminking van de wijk en de verspilling van gemeenschapsgeld goedkeuren... Dankzij de stad kan het plein waarschijnlijk grotendeels behouden blijven, maar de vertegenwoordigers van het stadsbestuur zorgen er mee voor dat de wijk verminkt wordt. Misschien spelen er andere belangen mee, maar daar kan ik alleen maar naar raden.

En dan is er nog het spelletje van het beheer van informatie: plannen worden getekend, architectenbureaus ingeschakeld, buurtvergaderingen belegd... er wordt gezegd dat de afbraak van de woningen voor heel binnenkort zou zijn, dat de realisatie van het project nog meerdere jaren op zich kan laten wachten... er is zelfs nog geen officiƫle aanvraag... Dit alles maakt verzet tegen de plannen er niet gemakkelijker op..

Het meest verontrustend is nog de uitlating van de Ark dat men nog niet goed weet wat te doen met het plein. Men bekijkt het nog, want voorlopig zijn er niet voldoende financies... Hopelijk komen de financies er nooit en kan het plein blijven wat het nu is: een veilige en groene speelplaats voor de kinderen in de buurt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten