woensdag 1 april 2015

Premies natuur.... mooi, maar..

De stad Turnhout geeft een premie voor het aanleggen of onderhouden van kleine landschapselementen. Deze zijn: hagen, heggen, houtkanten, bomenrijen en poelen. (bron) Dit is mooi, want vele ervan zijn  de laatste jaren verdwenen. 

De premie geldt enkel voor het buitengebied, landelijk gebied: zones die als landbouw-, bos-, groen-, natuur- of parkgebied aangeduid zijn. De aanplant moet uit streekeigen soorten bestaan. (bron)
En hier is natuurlijk de maar...
Eigenlijk betekent dit dat de stad het woongebied heeft opgegeven voor de aanplant van meer groen.
Ook hier verdwijnen er dagelijks kleine groene elementen. (zie hiervoor de berichten). De regelgeving laat niet toe dit te keren, en waar de regelgeving bestaat wordt ze ofwel niet toegepast en onvoldoende toegezien op de naleving ervan.
Denken we maar aan de voortuintjes in sommige wijken. Deze verdwijnen elk jaar meer en meer om te worden omgebouwd tot stallingen van auto's.. (foto172, foto 148) zonder dat ertegen wordt opgetreden.
Maar ook grootschalig wordt het groen ondergraven onder het mom van de zogenaamde inbreiding. De enkele groene plekjes die de stad nog rijk is binnen de ring, worden systematisch vernietigd en versteend. Het mooiste voorbeeld is het Stokts Plein (zie hiervoor de berichten hierover Stokts Plein1; Stokts Plein 2, Stokts Plein3). Zowel het groene binnenplein als de tuintjes en voortuintjes worden opgeofferd voor extra bewoning.  Hiermee wordt een belangrijke basis voor vogels en ander leven weggenomen., zonder dat iemand ernaar kraait.Waarom zich dan druk maken over het al of niet verharden van tuinen en voortuinen (foto291foto1), als men een heel deelgebied van de wijk zomaar laat verminken.

Dit is een zoveelste geval van "inbreiding". Volgens het Ruimtelijk Structuurplan betekent inbreiding: "de functionele of morfologische verdichting van het bebouwde weefsel, m.a.w. het bebouwen van terreinen die reeds ingesloten worden door andere gebouwen. Daartegenover staat uitbreiding: het bebouwen van nieuwe terreinen buiten de grenzen van de bebouwde omgeving. (bron)"
Toch kan men zich afvragen of de opvatting over inbreiding die het Structuurplan hanteert niet te beperkt is.  Mijns inziens gaat het bij inbreiding om het zo efficiĆ«nt mogelijk invullen van de verschillende functies van de ruimte zodanig dat de ruimte zo efficiĆ«nt mogelijk gebruikt kan worden, alle functies die de open ruimte bedreigen op een zo beperkt mogelijke oppervlakte gehouden worden. Dit betekent dat men niet alleen moet kijken naar bebouwing, maar ook naar openbare diensten, spelgelegenheid, groenvoorzieningen binnen de stad. Dus niet alle plaatsen zomaar volbouwen, zoals men nu bezig is. Dit betekent ook dat het een verhaal moet zijn van of... of: accent leggen op inbreiding en de uitbreiding beperken, niet in beide de remmen los laten en zowel het binnengebied als erbuiten laten volbouwen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten