dinsdag 7 april 2015

Een modern fresco

Graffiti kan ook gezien worden als een vorm van ruimtegebruik: de makers eigenen zich een deel van de ruimte toe. Deze ruimte kan zowel openbaar als particulier zijn.

Klassiek zijn de werken op muren.  (foto294) Soms knap, vaak gewoon tags of wat krabbels.
De cabines van de NMBS (foto294) en de stations vormen een dankbare plaats voor de graffitispuiters.
Er zijn ook spuiters die van hun werk een rijdende tentoonstelling willen maken. Dan is een treinstel natuurlijk een gedroomd vehikel voor hun dromen. (foto294)


Nu ben ik doorgaans geen echte fan van graffiti: het meeste wat je ervan ziet is m.i. gewoon vervuiling, is ook het zich illegaal toe-eigenen van eigendom. Hier en daar zie je werkjes die de moeite waard zijn, die iets bijdragen aan de omgeving mooier maken. Natuurlijk moeten de spuiters oefenen om zover te komen, maar dat doen ze dan maar best thuis ipv de omgeving te bezoedelen.

Een enkele keer sta je toch versteld. Aan de Hollandse schuif kan je dit minimalistisch werkje bewonderen.... (foto294) Op het eerste zicht stelt het niet veel voor, je loopt er waarschijnlijk zo voorbij... Maar als je beter kijkt is het een knap staaltje van technisch kunnen... elk lijntje staat perfect waar het moet staan, dit moet werkelijk perfect zijn.

Maar het knapste vind ik het volgende: 
In de Hannuitstraat wordt, waar vroeger een loods stond, wordt nu een nieuw huis gezet.
Een graffitikunstenaar heeft hiervan gebruik gemaakt om een tekening te zetten op de zijmuur van het aanpalende huis. (foto293, foto293)
Knap gezien... normalerwijze zal de tekening bedekt worden door de muren in het nieuwe huis. Een modern fresco, verborgen zoals de antieke, bestemd voor de eeuwigheid (of toch voor enkele tientallen jaren).
Intussen heb ik wel gemerkt dat Rook niet altijd zijn plaatsen zo zorgvuldig kiest. Bovendien is er weinig meer in zijn werk dan een vluchtige tag. Deze ontsiert een container aan de Nieuwe Kaai, de afbakening van het grasveld aan de Nieuwe Kaai, een elektriciteitscabine aan de Hollandse Schuif....  Hij draagt dus zeker zijn steentje bij in het beschadigen van publieke en privĂ©-eigendommen en het vervuilen van het straatbeeld. Als hij wordt gesnapt, dan hangt hem een fikse boete boven het hoofd...
Het lijkt zelfs dat hij de afgunst van andere spuitertjes opwekt, want op het knuppelpad aan de voetgangersbrug staat gespoten: "fuck you rook"... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten