Niefhout is de nieuwe wijk die er komt aan het station van Turnhout, op de voormalige bedrijfsterreinen van oa Foresco en Atelfond.(foto28d, foto28b)
De betrokken partijen zijn: de stad, projectontwikkelaar Hecta en participatiemaatschappij Vlaanderen. Deze hebben hiervoor een samenwerkingsvennootschap Slim Turnhout afgesloten.
Era Immo Noord en Vansweevelt treden op als verkopers, als makelaars. (bron). Op zaterdag 25 oktober is het startschot voor de verkoop gegeven.
In een eerste fase worden 26 woningen en 80 appartementen gebouwd (133 woonunits) (foto143vc). Op termijn komen er 600 woonutnits met nog kantoren en winkels (bron).
Er zou 20 000m² openbaar terrein voorzien worden met o.a. een speeltuin.
Het autoverkeer wordt ondergronds gehouden zodat het bovengrond autoluw kan worden gehouden.
Het project wordt verkocht als: "autoluwe omgeving met veel groen en openbare ruimte; perfect om te wandelen, te fietsen te spelen en elkaar te ontmoeten; het "hofje" wordt een groene ontmoetingsplek voor de buurtbewoners." (brochure Niefhout) (foto)
Slim Turnhout is dus de naam van de samenwerkingsvennootschap achter dit project (foto255a). In de laatste brochure wordt dit omschreven als: "slim wonen dichtbij kern, in een relatief goedkope prijsklasse".
Maar is dit de invulling van een slim project?
Ik herinner me nog dat er in de beginfase van het project een wedstrijd is uitgeschreven om de buurt vorm te geven. Laureaten werden Bureau B+B uit Amsterdam en en B-architecten uit Antwerpen. Ze ijverden voor het behoud van de karaktervolle loodsen, ze voorzagen een voetgangers- en fietserstunnel en een nieuwe luifel op een groot open plein. (bron) Hiervan is niets meer terug te vinden in de eigenlijke plannen. Natuurlijk was dit een masterplan, maar toch is maar weinig hiervan behouden en streeft men ernaar om zoveel mogelijk huizen en appartementen te kunnen neerpoten.
De oorspronkelijke bedoeling van "Slim Turnhout" was m.i. om van de hele stationsomgeving
een 'innovatiepark' te maken met de klemtoon op zorgverstrekking.
Hiervan wordt nog weinig of niets vernomen: er worden enkele serviceflats voorzien. Is dit iets meer dan appartement met iets meer ruimte voor het gebruik van een rolstoel? Volgens de makelaars zijn hier ook iets meer serviceflats voorzien dan in andere projecten en er wordt nog een zorgcentrum gepland in een latere fase. Is dit dan de grote vernieuwing?
Kan het zijn dat de twee initiatieven (de wedstrijd, het innovatiepark)
gewoon als breekijzers zijn gebruikt om het project van start te laten
gaan, om goodwill te kweken?
En dan is er natuurlijk de kwestie van de groene omgeving. Volgens de makelaars en ontwerpers zijn ze hier echt innovatief. Het verkeer wordt uit de straten geweerd en gaat ondergronds. Maar wat schiet er over voor echt groen bovengronds, want de bedoeling is duidelijk zoveel mogelijk woningen, appartementen, winkels en kantoren op dit plekje te proppen. Bovendien is er een groot verschil tussen wat er op plannen en maquettes wordt getoond en de realisatie.... Vaak is het zo dat bomen en groen op maquettes gewoon maar dienen als bladvulling, deze niet zo in realiteit worden gepland, laat staan gerealiseerd.
Laat u niet misleiden door het zien van groene vlakten de eerste jaren... Ze worden waarschijnlijk gesubsidieerd, maar verdwijnen bij de realisatie van de latere fasen.
Ja, maar: nu is er toch ook niet veel groen? Gedeeltelijk is dit waar; maar naar de kant van het station, op de terreinen van Atelfond was er toch al wat gegroeid. Het pleintje waar vroeger volkstuintjes waren is mooi omzoomd door hagen en grote bomen. (foto28f, foto28g, foto28j) Niets van dit alles wordt behouden. Het wordt vervangen door Niefhout (Turnhouts voor nieuw hout; natuurlijk kan men ook gewoon het woorddeel Turn hebben vervangen door Nief...). Vraag is: hoeveel nieuw hout gaat er te zien zijn? welke kwaliteit van natuur wordt hier aangeboden? is dit een aangename plek om wat extra leven aan te trekken buiten mensen (vogels, vlinders)? Maar waarschijnlijk verwijst de naam naar Foresco: de houthandel die hier op het terrein was gehuisvest. In dit opzicht is het knap gevonden, maar verwijst de naam naar iets dat er ooit is geweest.
Bovendien, en dit is het jammere: Turnhout verkijkt hiermee de laatste kans om in het centrum van de stad een echt groene zone aan te leggen, een "Central Park", waar het goed is om te vertoeven, te wandelen.... Maar ja, dan worden miljoenen eurootjes opgeofferd en heeft men de wetgeving tegen.
Intussen zijn dus de afbraakwerken in volle gang. Ze worden gesubsidieerd voor meer dan 443 000 euro. (foto143vb) De asbestplaten zijn verwijderd door mannetjes met witte beschermende klederen en maskers. Vraag is wat er dan met de platen gebeurt.... want ikzelf heb er nare ervaringen mee. Achter mijn tuin werden ook platen verwijderd van oude garages.... een hele oppervlakte. Ze werden er mooi afgevezen. Maar dan werden ze in een container gedropt en met een kraan kapotgeslagen, zodat ze in de container pasten. Met een grote stofwolk tot gevolg. Klachten bij de bouwheer haalden weinig uit: de firma die hij had ingehuurd voor deze klus had de nodige vergunningen en was dus deskundig... er was dus geen vuiltje aan de lucht. Hopelijk voor de omwonenden en hun kinderen, gaat men nu een beetje voorzichtiger te werk...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten