Hierbij proberen ze te streven naar een landschap en een begroeiing die zogezegd inheems is, dit wil zeggen zoals dit er een vijfhonderd jaar uitzag.
- Traditioneel is natuurlijk de strijd tegen de Amerikaanse vogelkers, omdat deze struik de andere struiken verdringt...(foto197)
- Amerikaanse eiken kan men best rooien, want ze bieden zogezegd geen rijk biotoop. Er leeft niet veel op. Op de weiden langs het vennengebied wou men alle Amerikaanse eiken die langs de weggetjes stonden rooien... tot men ontdekte dat ze oriëntatiepunten vormden voor de vleermuizen die er huizen. (foto256)
- Ook beuken komen in deze categorie voor. Door hun dicht bladerdek en het zure strooisel van de bladeren, komt er weinig of geen ondergroei voor. Maar toch... blijft een beukenbos m.i. één van de prachtigste dingen die je kan tegenkomen. (foto195; foto195)
- De naaldbomen (spar, grove den en andere...) kunnen best gerooid worden en vervangen worden door "inheemse" varianten. Een dicht sparrenbos vormt m.i. toch een specifieke habitat, die nest-, voeding en schuilgelegenheid geeft aan bepaalde soorten dieren die zich elders niet thuis voelen... (foto194, foto196)
- Gedreven door Europese richtlijnen en ondersteund door Europese subsidies heeft men de laatste jaren heel wat bossen gerooid om te proberen er terug heidegebied van te maken. Aan het Peerdsven heeft men de naaldbomen gerooid die er rond stonden. (foto2,foto2) Op de Tielenheide heeft men grote oppervlakten vrijgemaakt, hetzelfde in het Vennengebied en in de Liereman. Telkens moesten bestaande bossen hiervoor verdwijnen.
- Zelfs in de Staatsbossen van Ravels is men in de bossen grote vlakten aan het creëren om "licht in het bos te brengen".
Door deze strijd voor het bevorderen van de biodiversiteit vernietigt men dus bepaalde habitats en wordt het leven van een aantal dieren bemoeilijkt of verhinderd. Men zou kunnen zeggen: voor een hoger goed, op groter plan leidt dit tot meer diversiteit... en dus blijft de mens voor god spelen; hopelijk doorziet hij alle relaties zodat hierbij weer geen flaters worden gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten