zaterdag 23 januari 2016

Wat is er nog over van Slim Turnhout

De Kempen, laboratorium van de zorginnovatie. (bron)
In Turnhout, Geel én Herentals wordt hard gewerkt aan zorginnovatie. Die kan een hefboom zijn voor de tewerkstelling in de Kempen .
  • In Herentals kreeg het postrevalidatiecentrum zopas een officiële erkenning, met inschakeling van staprobots.
  • In Geel  is er Mobilab, een onderzoekscentrum.
  • In de omgeving van Turnhout heb je natuurlijk Janssen. 
Licalab is een zorgproeftuin; een experimenteeromgeving voor bedrijven. Binnen de week kunnen ze een geschikt testpanel samenstellen voor een bedrijf, zodat producten in de zorgsector vlug kunnen getest worden op mensen.

Slim Turnhout: innovatiecentrum zorg?
Maar wat heeft dit te maken met Slim Turnhout, het project aan het Station, op de vroegere terreinen van Atelfond en Foresco?
Er werd destijds een innovatiepact gesloten met de ambitie om Turnhout te laten uitgroeien tot zorgstad. De stationsomgeving zou uitgroeien tot een kenniscentrum rond zorg.  Wat dat juist betekende leek me toen ook al heel vaag, en een zoveelste vlagje om de boel verkaveld te krijgen zonder veel tegenstand en er de zoveelste woonkern in de stad van te maken.
Wat blijft ervan over?
  • De intentie om er een unieke zorgomgeving van te maken, is er nog.
  • Het zal een vindplaats zijn voor mensen die toetreden tot testpanels?
  • Misschien dat Licalab er een demoruimte gaat installeren voor mensen die zorgtechnologieën willen uittesten of er vragen rond hebben?
Tot zover de grote ambitie.... de eerste appartementsblokken staan er intussen wel. Dus een goed vlaggenschip om te verkopen en de rest.... bouwen, verkopen, centjes... (foto28)

Slim Turnhout: innovatie energie?
Een tweede grote ambitie van "Slim Turnhout" was de energievoorziening. Het opboren van warm water op grote diepte zal een succes worden: tientallen centrales, duizenden gezinnen van energie voorzien, tewerkstelling voor honderden mensen.... Intussen zijn de proefboringen in Dessel voltooid.
  • Toch zal het nog tot 2050 duren eer het project ten volle wordt ontplooid. 
  • Slim Turnhout zal intussen verwarmd worden met pellets.  Of deze vorm van energie echt zo groen is daar hebben we onze vraagtekens bij...
  • En of het project inderdaad technisch haalbaar zal zijn en ook nog eens economisch rendabel zal zijn, daar hebben we nog meer vraagtekens bij.
Zie hiervoor  eerdere berichtjes...

Wat is er nog over van Slim Turnhout? 
en .... de winnaar is? De projectontwikkelaars natuurlijk, ook wel de stad die weeral een stapje dichter is bij het behalen van het streefcijfer van inwoners.
en de verliezer is? De inwoners van deze stad; omdat één van de weinig mogelijkheden die nog restten om een centrale groene zone weeral ingepalmd wordt door bewoning.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten