vrijdag 15 januari 2016

Een andere versie van de guerilla-waarheid

Een eerder berichtje ging over de guerilla-boomplantactie in Herselt. Dit bericht was gebaseerd op een item in het Eén-journaal en het aansluitend artikel in Gazet van Antwerpen.   In het bericht gaf ik mijn steun aan de actie en sprak mijn bezorgdheid uit over het bosbeleid van Natuurpunt.

Op de site van Natuurpunt vond ik een andere versie van de waarheid.
  • Op het betreffende perceel stond eerder geen bos. Het was een natte maïsakker, dat werd omgevormd tot een ven. Omdat het gebied grote delen van het jaar onder water wordt gezet, hebben de aangeplante bomen weinig overlevingskansen daar.
  • Het gebied was eerst privé; nu is het opengesteld voor wandelaars, mountainbikers enz.
  • Door de beheerwerken is het gebied een afwisselend en ecologisch rijk landschap geworden.
  • 70% van het gebied is bos, en zal dat ook blijven.
  • Op de Weefberg in Averbode heeft de vereniging korte tijd geleden 2500 bomen geplant.

De bomen, die door de actievoerders werden aangeplant, waren 313 elzen, 3 okkernoot, 1 es. Hiermee zal op een andere plaats 0.13 hectare worden bebost.

Mensen van natuurbeheer wijzen erop dat
  • het elders aanplanten van bomen ter compensatie voor bossen die worden gerooid, vaak geen oplossing bieden. Een bos is een ecosysteem, niet een verzameling van bomen. In die zin is het vaak beter om terreinen spontaan te laten verbossen, dan specifiek bomen aan te planten.
  • het niet de opdracht van Natuurpunt is om maatschappelijke problemen op te lossen,  of zelfs mee te helpen oplossen. Het fijn stof, de CO2-uitlaat moet via andere maatregelen bestreden worden.  Natuurpunt heeft als belangrijk doel het bevorderen van de biodiversiteit in ons landschap, niet het tegengaan van fijn stof of bevorderen van zuurstof in de atmosfeer.
  • Natuurpunt vanaf 2008 een bosbalans bijhoudt. Hierin maakt men de rekening van de organisatie: hoeveel bos is er weggegaan en hoeveel is er bijgekomen in de gebieden die de vereniging beheert. Het is wel spijtig dat deze balans niet op de website is te vinden...
Deze informatie geeft toch een ander zicht op het gebeuren. Uiteindelijk blijkt dat de media ons maar een bepaalde versie van de waarheid voorhouden, waardoor we ons gemakkelijk laten misleiden. En door het vorige bericht heb ik hier voor een stuk in bijgedragen.  Mijn excuses aan Natuurpunt en aan de mensen die zich dag in dag uit inzetten om de natuur te beheren.
Dit belet niet dat mijn bezorgdheid voor het in stand houden van voldoende bossen blijft...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten