woensdag 27 januari 2016

Heimwee naar het bezemklokje...

Het bezemklokje in vroegere tijden
Het Bezemklokje is bij sommige Turnhoutenaren bekend als één van de heemkundige kringen die onze stad rijk is. Op de website is een oude foto te zien, die verwijst naar de herkomst van de naam van de vereniging.
Het bezemklokje was de beiaardklok in de Sint-Pieterskerk die in de Franse Tijd elke zaterdagmiddag werd geluid. Dan kwamen de vrouwen op straat om hun stoep te vegen. Een diender keek nauwlettend toe. (bron)
Heel wat anders dan vandaag...

De toestand nu
Blijkbaar zijn veel mensen vergeten dat ze de plicht hebben het voetpad voor hun huis proper te houden. Men vergeet de stoepen te vegen. Nog erger is het gesteld met het reinigen van de afvoergoten. Op sommige plaatsen hoopt het vuilnis en de bladeren zich op en dreigt de riooltjes te verstoppen. Geregeld komt de veegmachine van de stad wel eens langsgereden, maar er zijn toch steeds plaatsen waar deze niet goed bij kan komen.

Nu ben ik een grote hondenliefhebber en ik ga dagelijks twee tot drie keer met mijn viervoeter wandelen. Toch erger ik me aan de hondenstront, die je overal kunt vinden... je moet er zelfs geen moeite voor doen, want zonder dat je het weet hangt hij onder je schoenen te stinken. Dat mensen niet het elementair fatsoen hebben de uitwerpselen van hun huisdier op te rapen en mee te nemen...

Op verschillende openbare plaatsen en langs sommige straten vind je maandenlang hetzelfde vuil: blikjes, papier, plastic, ... Op het Robsonplein lag zelfs maandenlang een vuil onderbroek vlak naast het paardje waar de kinderen verondersteld werden op te spelen. In de Gasthuisstraat en aan de Nieuwe Kaai reinigt men de straten dagelijks, in de wijken van de stad ligt het vuil maandenlang zonder dat er geruimd wordt.

Horito: een nieuw vuilnisbelt
Het domein van Horito staat wel open voor de buurt, wat zeker een positief gegeven is. Maar toch wordt hier misbruik van gemaakt. Mensen deponeren hun vuilnis in plastic zakjes aan de rand van het domein (foto23). Degenen die aan de bus wachten, doen geen moeite hun afval in de afvalbak te werpen (foto23). Over het hele domein ligt plastic en blikjes verspreid... een deel van mensen buiten de school waarschijnlijk, maar ook van de leerlingen van de school zelf. (foto23) Soms kan men de weg die de leerlingen afleggen naar de broodjeszaken aan de Nieuwe Kaai mooi volgen via het afval dat ze achterlaten.  Dus ook sensibilisering van de leerlingen is essentieel; waarom hen niet in een beurtrol inschakelen om de school en de omgeving proper te houden? Tegelijkertijd is het belangrijk dat de school probeert het domein proper te houden, want vuilnis trekt ander vuilnis aan...

Heimwee naar vroeger?
Al met al... heb ik dus heimwee naar de tijd van het bezemklokje; waar iedereen de verantwoordelijkheid op zich nam om zijn leefomgeving proper te houden, vrij van vuilnis (alhoewel dit ook wel een geïdealiseerd beeld zal zijn....) en ook op zijn verantwoordelijkheid inzake werd gewezen. Mensen zouden zich bewust moeten zijn van de impact die zwerfvuil heeft op de leefomgeving en op het welbevinden van andere mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten