Auto
Een tijd geleden werd de wereld opgeschrikt door het onthullen van de sjoemelsoftware in dieselauto's. Het begon met VW, maar intussen is gebleken dat ook andere merken de uitstoot van hun modellen verkeerd voorstellen.Wat in de nasleep van dit schandaal opvalt is dat de fabrieken weinig of niet vervolgd worden in Europa. Er zijn wel enkele pogingen van particulieren om een schadevergoeding te bekomen. Toch zijn zij niet de eerste benadeelde, wel de overheid: zij heeft miljoenen of miljarden subsidies uitgekeerd of minder belastingen geïnd op basis van de valse cijfers van de constructeurs. Bovendien heeft de vervuiling onvoorziene negatieve gevolgen voor volksgezondheid opgeleverd; kan het hele beleid terzake op valse vooronderstellingen zijn gebaseerd.
Maar uit schrik dat de fabrieken uit het land gaan lopen of in ernstige moeilijkheden geraken, laat men de zaak maar zo. Zij zijn untouchable; terwijl in deze business de winsten gigantisch zijn.
Heeft dat iets te maken met ruimte en ruimtegebruik?
Onze openbare ruimte wordt natuurlijk bepaald door de auto, zeker in Vlaanderen.
Hondenpoep
In Turnhout, en waarschijnlijk elders, zijn de borden over hondenpoep vervangen. (foto 376) Vroeger had je een reclamepaneel, met daaronder een bakje waarin je hondenpoepzakjes kon droppen. Recent zijn deze vervangen door een reclamepaneel, uitgerust met een zakjesautomaat. Onderaan worden de drie stappen beschreven: zakje uithalen, drol oprapen, droppen in een vuilnisbak.Er zijn nu wel hondenpoepzakjes verkrijgbaar, maar er staat geen bakje meer om het volle zakje in te deponeren. En weer ontbreekt een schakel om het openbaar domein proper te houden.
Welke boodschap wordt hier gegeven?
Elke zorgzame mens met hond zorgt dat hij poepzakjes heeft als hij/zij met de hond gaat wandelen. Hij krijgt het nu wel extra moeilijk om het volle zakje kwijt te geraken. Nu wordt er wel gezorgd voor degenen die deze zorgzaamheid niet aan de dag leggen.
Rest de vraag natuurlijk hoeveel kans je hebt om een poepzakje te bemachtigen? Hoe vaak worden ze bijgevuld? Wie neemt ze mee? In elk geval is de reclame dynamisch (verandert telkens van advertentie) - dus de inkomsten zullen wel stijgen. Dus er is gezorgd voor de centjes, de functie naar de honden toe is bijkomstig.
Hondenwelzijn
In Vlaanderen mag men honden niet vrij laten rondlopen. Men mag ze ook niet laten meelopen met de fiets. Wat rest? De dagelijkse uitstapjes met het baasje: aan relatief korte lijn meeslenteren.De enkele voorziene hondenlosloopzones zijn enkele vierkante meter groot en vaak nogal afgelegen, zodat men er eerst met de auto naar toe moet rijden. Vergelijk dit bijv. aan het Vennenbos van Landal: daar heb je een heel bos waar de honden vrij kunnen lopen.
Zelfs in gebieden op de buiten ben je verplicht de hond aan te lijnen. Als er dan eens een loslopende hond een ree aanvalt, dan veroorzaakt dit een enorme commotie en wordt dit de aanleiding tot strengere controles en meer boetes. Terwijl een week later de jagers de reeën in het gebied zonder pardon afschieten... met instemming van ANB.
De laatste beperking op de bewegingsruimte van honden komt door de beslissing van de directie van het Sint-Jozefcollege. Tot voor kort kon men daar gaan wandelen tijdens de schooluren en genieten van het prachtige domein. Maar.. de directie heeft besloten dat er geen honden meer toegelaten worden. Aanleiding zou zijn dat een leerling zou gebeten zijn door een hond. In plaats van de eigenaar van de hond ter verantwoording te roepen, vaardigt men liever een algemeen verbod uit, waardoor velen worden getroffen. Dit is op het eerste gezicht ook niet erg in overeenstemming met het pedagogisch project waarvan het eerste principes is: vertrouwen geven 😉
Bovendien, op het pleintje voor de kerk, moeten de honden aangelijnd blijven en mogen ze niet meer hun behoeften doen (volgens de borden die er gezet werden); terwijl dit juist één van de weinige plaatsen is waar ze relatief afgesloten en veilig met wat meer bewegingsruimte hun behoeften kunnen doen. In plaats van de borden had men beter een droldropper gevraagd aan de stad, want nu liggen nog de zakjes met poep naast het domein.
De bewegingsruimte van honden wordt zo erg strikt. Eigenlijk is het geheel een vorm van dierenmishandeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten