tof maar
bomen zijn in onze samenleving meestal tot altijd ongewenst
Bomen zijn
- een gevaar door hun afvallende takken
- kunnen omvallen door onstabiele wortelstelsels
- ze benemen ons teveel licht
- of geven ons teveel werk door hun afvallende bladeren
- of hun wortels woelen het wegdek omhoog
- of ze staan gewoon in de weg
- omdat we nog een gebouwtje meer willen zetten
- omdat we de weg iets willen aanpassen
Meer op den buiten moeten ze wijken
- omdat de boeren de akkers tot op de millimeter willen benutten
- of omdat ze van de verkeerde soort zijn volgens natuurverenigingen
- of omdat ze de open vlakte innemen
- of omdat de diensten zogezegd hakhoutcultuur willen doorvoeren
- zelfs in bossen moeten ze verdwijnen zogezegd om licht en ruimte in het bos te creëren
Langs de wegen moeten ze wijken
- omdat een zatlap er zich tegen heeft doodgereden, terwijl die boom er al decennia lang stond
- omdat een of andere dienst beslist heeft dat het dus te gevaarlijk is; ze moeten op dieet: de stammen mogen niet dikker worden dan 10cm
Bomen zijn ongewenst, paria's
Het doet me denken aan een cursiefje dat ik ooit heb gelezen, ik denk van Louis Verbeek:
We kijken met verschillende ogen naar bomen
- de meubelmaker kijkt naar een boom en ziet hoeveel hout erin zit
- een bioloog kijkt naar een boom en ziet het leven dat erin zit, de groeiwijze enz
- de schilder ziet enkel de vorm, de kleurschakeringen van de bladeren
Toch zit dit er niet veel meer in, veel bomen worden in hun oude dag geveld.
Mijn dochter sloeg de nagel op de kop:
- Beseffen deze mensen niet hoeveel moeite het de boom heeft gekost om zo groot te worden?
- Beseffen deze mensen niet dat bomen en een bos leven geven aan dieren die met het kappen hun huis, hun eten ... kwijt geraken? Dat er binnen 30 jaar misschien een ander bos is gegroeid, daar zijn ze nu weinig mee.
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dat gaat over de adviezen heeft 91% van de aanvragen tot ontbossing toegestaan. Ook de meest waardevolle bossen zijn niet veilig voor de kap. (bron) Na het débacle met de boskaart slaagt minister Schauvliege er niet in de bossen afdoende te beschermen. ANB relativeert de cijfers door te zeggen dat veel van de aanvragen betrekking hebben op woon- en industriegebieden. Daar mag men zomaar kappen. Dit terwijl in woongebied bomen een enorme grote waarde kunnen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Is het een losse interpretatie van de dienst of staat de wetgeving een bescherming in de weg? Dan is het dringend nodig andere wetten te maken, vooraleer het helemaal te laat is en de laatste boom uit onze steden en dorpen verdwenen is. Het falend beleid van Schauvliege is des te schrijnender daar ze met de portefeuilles van zowel openbare ordening als milieu de twee sleutelposten in handen heeft. Maar in de tijd dat ze er zit heeft ze er werkelijk niets van gebakken...
De enige vorm waarin we bomen nog tolereren zijn in gedichtjes... Op een vaandeltje, aan het kanaal had het stadsbestuur enige jaren geleden het gedicht van Hans Andreus over de boom laten afdrukken. Maar bomen beschermen, koesteren... het zit er niet in. Bomen zijn levende wezens en verdienen tenminste ons respect. Wat dit concreet inhoudt daarover moet er eens grondig gebabbeld worden, maar het houdt minstens in dat men ze meer dan een louter economisch product beschouwt.
Geef me dan maar De Wever
Neen, ik ga hier geen uitspraken doen over de kwaliteiten van de Wever, enkel over zijn houding tegenover de bomen in zijn tuin.. Hij heeft nu een tuin van 2000m². In een interview hierover zegt hij het volgende: "Ik voel me geen eigenaar van die bomen, maar wel een rentmeester met een heel grote verantwoordelijkheid. .... Naar mijn mening heeft zo'n boom meer recht om in die tuin te staan dan ik. Ik moet er dus voor zorgen dat hij blijft floreren." (bron). Als er meer mensen zo over zouden denken zouden we al heel wat verder staan. Het is wel raar dat van dit denken geen spoortje te vinden is in de wetgeving over milieu of ruimtelijke ordening (d.w.z. over particulier bezit).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten