dinsdag 7 juli 2015

Verloren strijd

In Vosselaar komt de actiegroep Leefbaar Vosselaar op voor het behoud van de groene zones in de gemeente. (bron)
Hierbij protesteren ze tegen
  • het nieuwe filiaal van Delhaize... dit komt op een perceel waar vroeger een mooie villa op een prachtig domein stond. Nu is dit geheel kaalgeslagen. Ikzelf wist niet direct wat er ging komen, omdat er geen aanvraag geafficheerd werd. Nu is het toch wel eigenaardig dat Delhaize daar een inplanting voorziet, enkele straten terug heeft het een grote winkel, die toch wel goed lijkt te draaien. Maar enfin... nu vlak naast de grote baan.. En wat gaat er gebeuren met de bestaande winkel? Afbreken, verkavelen?? 
  • het nieuwe filiaal van de Aldi die aan het kruispunt met de Dennendreef gepland is en waarvoor een serieus stuk bos moet verdwijnen. Het kruispunt wordt nu al als onveilig beschouwd, wat zal het worden met een nieuwe supermarkt?
  • Daarnaast komen er, zoals al eerder gemeld, 75 wooneenheden op het domein de Boomen van de weduwe van Paul Janssen. Hoe dit mogelijk is in dit prachtig park, is moeilijk te bevatten.

De actiegroep zegt niet tegen elke verkaveling te zijn, maar pleiten voor een aanpak met respect voor natuur, veiligheid en levenskwaliteit.
Hiermee scharen ze zich in het rijtje dat stilaan aangroeit:
  • in Herentals is er protest tegen het aansnijden van groene zones
  • ook in Schorvoort is er een actiegroep opgericht om de verdere verkaveling van het gebied te bestrijden

Aan de ene kant is het bemoedigend dat burgers laten zien dat ze zich de verdere aantasting van hun leefmilieu aantrekken. Natuurlijk zullen ze weinig steun krijgen van de boeren en de andere eigenaars die hun gronden  intussen verkocht hebben en er een mooie cent aan overgehouden hebben. En geef toe... de strijd is intussen grotendeels al gestreden en verloren; want de groene strookjes in de stad Turnhout en ook in de omliggende dorpen zijn intussen veelal volgebouwd.
De strijd die men nu nog probeert te voeren, lijkt op het eerste gezicht een vechten tegen de windmolens, een vooraf verloren strijd.
Groen brengt niet op voor de gemeente. Daardoor geven de besturen de voorkeur aan de vestiging van nieuwe bewoners (nieuwe gemeentebelasting-inkomsten), nieuwe bedrijven of nieuwe winkels die het economisch leven zouden stimuleren en zorgen voor werkgelegenheid. Toch blijkt groen een erg belangrijke functie te zijn, een belangrijke bron voor het aantrekkelijk houden van een gemeente of stad en een belangrijke bijdrage te leveren aan het welzijn van de inwoners.
Toch is het erg moeilijk het aantasten van het groen af te remmen. Als de gemeentebesturen belangrijke groene plekjes willen beschermen, dan kunnen ze dit zelfs niet. Wanneer ontwikkelaars of ketens een negatief advies krijgen van de gemeente, gaan ze gewoon in beroep en halen dan het laken naar zich toe, krijgen ze gelijk van de hogere overheden. En zo verdwijnt het laatste groen uit de stadskernen en de dorpskernen, wordt het groene karakter van de toegangswegen tot dorp of stad verder versteend.
Het wordt hoog tijd dat gemeentebesturen bij de hogere overheden eisen dat ze de instrumenten krijgen om het groen in hun gemeente meer afdoende te beschermen; zodat er groene eilandjes kunnen gecreƫerd worden in verstedelijkte gebieden. Maar misschien komt het de besturen wel goed uit zo, dan kunnen ze altijd een parapluutje opentrekken, de handen wassen in onschuld.

De echte bestuurders op vlak van ruimtelijke ordening zijn de projectontwikkelaars en speculanten. Zij bepalen hoe Turnhout en Vlaanderen eruit ziet.

Eigenlijk is de strijd al gestreden .... en verloren, want er is weinig of niets meer over om voor te strijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten