In de wijk het Stokt staan de karakteristieke gele paaltjes voor de bushaltes er verlaten bij. (foto316; foto317, foto317). Waar eerst nog een reguliere bus reed, werd deze een tijd geleden vervangen door een belbus. Recent werden deze belbussen opgedoekt, omdat ze te weinig rendement opleverden.
De paaltjes staan er nog... als herinnering aan een tijd waarin de Vlaamse Regering de basismobiliteit hoog in het vaandel droeg. En onder impuls van Stevaert e.a. probeerden sommigen deze mobiliteit zoveel mogelijk gratis te maken. Dit was een slimme variant van herverdeling in de ogen van de toenmalige socialisten. Toch is het inderdaad zo dat gratis niet bestaat, dat er toch wel ergens de centjes voor moeten gevonden worden. En als men dan nog met bedrijfswagens blijft strooien dan zijn de mensen die van deze maatregelen kunnen genieten, niet zo geneigd het openbaar vervoer te gebruiken. Dat men daarmee een groep van midden- en topkaders van vooral middelgrote en grote bedrijven een onevenredig loonvoordeel bezorgt en daarmee ook de loondiscussie scheeftrekt, zal hen een zorg wezen. Als men dan nog tientallen jaren diesel bevoordeelt, terwijl men in Vlaanderen stikt in het fijn stof, dan lijkt dit bijna op een collectieve moordpoging.
De belbussen waren een ersatzmiddel voor de reguliere buslijn. Maar als men deze aan extra regeltjes gaat binden (aantal dagen vooraf te bestellen enz) dan wordt dit systeem weeral minder gebruikt en om den duur wordt het systeem zo ondergraven dat het niet rendabel blijft.
Hetzelfde doet zich voor in andere wijken van de stad, in andere steden en dorpen in Vlaanderen.
De paaltjes staan er voorlopig nog: als relicten, monumenten... relikwieën misschien wel, herinneringen aan een andere tijd.
Begin augustus zijn de buspaaltjes opgeruimd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten