maandag 21 augustus 2023

Toch een central parkske in Turnhout?

 

Een eerdere mail aan de schepen van milieu

In de krant vernam ik dat het binnengebied aan de Begijnenstraat zou verkocht worden. Dit is nog een van de twee resterende binnengebieden, en ook nog eens centraal gelegen. De stad zou interesse hebben. Een prachtige opportuniteit om eindelijk een central park (term ooit gebruikt door deze meerderheid) te maken. Maar.... dhr Steynen zei op het einde van het artikel dat het een tweede Turnova zou worden. Dit laatste werd ooit verkocht door oud-burgemeester Hendrickx als een groen project (zoals zovele). Heb je er al eens rondgelopen? Het enige groen is een wegkwijnend boompje tussen metershoog beton.

In de milieuraad hebben we ons beziggehouden met het klimaatplan van Turnhout. Nu las ik toevallig op internet dat elke kubieke meter beton 135 kilogram CO2 de lucht in blaast. Tijdens de levensduur van het beton wordt hiervan ong 40% gerecupereerd - blijft 81kg netto. Daarover is niets terug te vinden in het klimaatplan. Hoeveel kubieke meter is de laatste tien jaar in Turnhout gestort? (kijk gewoon eens naar Turnova en Niefhout)...
De laatste jaren hebben de ontwikkelaars een berg winst gemaakt mede dank zij de toegeeflijkheid van het stadsbestuur hier: Turnhout woonstad nietwaar.  Misschien is het nu tijd om te vragen iets terug te doen en het gebied aan de Begijnenstraat te ontwikkelen tot een echt groen park, met financiĆ«le inbreng van deze ontwikkelaars. Zo kunnen ze iets terugdoen aan de gemeenschap en waarschijnlijk halen ze onrechtstreeks er nog profijt uit door de waardevermeerdering die het aan de omliggende panden kan geven.
Als het stadsbestuur, met Groen als partij hierin, er niet in slaagt dit gebied te vrijwaren, dan begrijp ik niet waarom iemand ooit nog op deze partij moet stemmen, de partij kan dan beter van naam veranderen. Ik weet wel dat Groen andere partijpunten heeft, ik weet ook wel dat politiek een middenweg moet zoeken tussen verschillende belangen. Ik ben echter zwaar verontrust en teleurgesteld want het laatste wat u tegen me zei was: "We zijn aan het werken aan een plan voor de binnengebieden; ook voor het terrein aan de Begijnenstraat: en je zal tevreden zijn,erover verbaasd zijn." Mijn antwoord was: "Eerst zien en dan geloven."
Ik hoop nog altijd op een antwoord, nog liever een gesprek.
Vriendelijke groeten
Marc
 
Na veel moeite volgde een gesprek, waarin bevestigd werd dat de stad het binnengebied als groen ging ontwikkelen. 
 

Opvolging

De stad blijkt het binnengebied in handen te hebben. De ontwikkelaars zouden de randen, tegen de straatkanten  mogen "ontwikkelen".  De stad zou zorgen voor een groen binnengebied. Dit zou prachtig zijn: een echt "central parkske" in het midden van de stad. In een vorige milieuraad werd het voorstel om dit te realiseren nog als niet realistisch bestemd en tegen het beleid van het bestuur in, dat zich wilde beperken tot het aankopen van enkele strategische panden en zo invloed op het verder verloop te kunnen hebben. Eindelijk toont het bestuur zich toch iets ambitieuzer.  Nu nog de realisatie ervan zien, want hoever reikt de invloed van de ontwikkelaars? In hoeverre wordt het een echt groene lap, "longske"?
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten