maandag 21 augustus 2023

Protest

 

Hiermee protesteer ik tegen het rooien van een monumentale eikenboom in een voortuin op de hoek van de  Congostraat en Taeymanslaan, Kongostraat 122, dossiernummer OMV 2023 183, OMV_2023070154 (punt 403 op de kaart).

Omdat
het bewezen is in verschillende recente studies dat de aanwezigheid van groen, maar vooral van hoogstambomen een positieve invloed heeft op het welzijn van de bewoners, dat er zelfs minder gezondheidsproblemen daardoor optreden. Het is dus in het belang van de buurt dat deze boom blijft staan.

Omdat
het bewezen is dat het luchtzuiverende karakter van bomen samenhangt met de bladoppervlak: hoe groter het bladoppervlak hoe meer CO2 en andere schadelijke stoffen er uit de lucht worden gehaald. Het rooien van deze boom is dus in strijd met het klimaatplan van Turnhout, waar zoveel mensen al zoveel energie hebben ingestopt.
Om hetzelfde effect op te brengen zal men honderden boompjes moeten aanplanten, die zorg nodig hebben om ze te laten groeien (kijk maar even naar de aanplant van het “stadsbos”) en dan nog….

Omdat
hij hiermee een belangrijke bijdrage levert in de strijd tegen het hitte-eiland die elke stad, en dus zeker ook Turnhout, is. Groot groen haalt de temperatuur in de stad naar omlaag en dit is essentieel in een tijd van opwarming.

Omdat
het rooien van deze boom ook in strijd is met de ooit aangekondigde plannen om te bekijken hoe men de buurten zou proberen groener te maken, of althans het aanwezige groen zoveel mogelijk te behouden. Het Stokt zou een van de eerste wijken zijn die aan bod zouden komen. Intussen ligt dit plan in de schuif…

Omdat
de boom het verzamelpunt is voor tientallen vogels (kauwen, groenlingen, spreeuwen en andere), een oriëntatiepunt, een rustpunt, een nestgelegenheid, een voedselbron… Zelfs al is het een Amerikaanse eik.

Omdat
de vergunningsaanvraag aantoont dat men ofwel erg slordig tewerk is gegaan met de inventarisatie van hoogstambomen binnen de stedelijke kern, ofwel dat men deze niet of niet degelijk heeft geraadpleegd. Op de vergunningsaanvraag is er sprake van een inlandse eik, terwijl het een Amerikaanse eik is. En inventarisring van hoogstammen is (weeral) waardeloos en zinloos, als er niet de bereidheid van het bestuur tegenover staat om datgene wat geïnventariseerd werd optimaal te willen behouden en te versterken. En wat de mannen van Natuurpunt ook willen beweren: ook een Amerikaanse eik is een waardevolle boom. Haal hem weg en …  

Omdat

de boom een levend wezen is dat daar al waarschijnlijk meer dan honderd jaar staat. Hij staat er ook al vijftig jaar terwijl er dezelfde huizen in zijn buurt staan. Toch is hij kunnen uitgroeien tot een volwaardige, gezonde boom. Wat is er dan veranderd, wat is dan nu wat er de voorbije vijftig jaar niet was?

 

Omdat

zijn toestand nog quasi perfect is. Ik begrijp dat er soms moet ingegrepen als er takken vallen. Maar waarschijnlijk volstaat het om enkele dode takken of takken die te dicht bij het dak van de huizen komen te verwijderen. Het vernietigen van de gehele boom is hier totaal onverantwoord.

 

Omdat

misschien de ware redenen niet vermeld wordt. Misschien is het wel dat de omwonenden het beu zijn de bladeren te ruimen en zoeken ze een uitvlucht. En daardoor zou men zulk een waardevol wezen (zie hierboven) laten verdwijnen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten