zondag 14 februari 2021

Mestfraude

GVA 13-14 februari 2021 p 4 

De bedrijven van de familie Quirynen worden onderzocht in verband met mestfraude. 

In de Hollebeekhoeve in Kruibeke vloeide vloeibare mest gewoon in de Barbierbeek. 

In Koekhoven zoekt het bedrijf nog naar uitbreiding. Zo wou men een megamelkveestal bouwen. Ondanks bezwaren en negatief advies van de gemeente keurde Joke Schauvliege een omgevingsvergunning hiervoor goed. Toch straf dat dit zomaar kan. De nieuwe minister Zuhal Demir schrapte ze gelukkig definitief.  

In de krant staat ook een opsomming van de mogelijke schade aan het leefmilieu. Op dit moment worden volgende overtredingen onderzocht: criminele organisatie, valsheid in geschrifte, oplichting, inbreuken op het mestdecreet, op het omgevingsvergunningsdecreet, op het decreet algemene bepalingen milieubeleid, en op het materialendecreet, inbreuken op de Europese Verordening inzake overbrenging van afvalstoffen en inbreuken op de Europese Verordening inzake dierlijke bijproducten. 

Ze zijn niet alleen...

Een koppel uit Balen is in 2016 veroordeeld voor grootschalige mestfraude: 15 maanden cel en 150 000 euro boete en 12 maanden cel en 90 000 euro boete. Celstraf beiden met uitstel, boete gedeeltelijk. Het parket berekende dat de fraude 1 142 272 euro had opgebracht. het stel moest dat geld terugbetalen aan de staat.
Dus...
Geen effectieve celstraf, boete slechts gedeeltelijk te betalen... met andere woorden ze komen er gewoon vanaf.
Het geld dat ze ermee gewonnen hebben moesten ze terugbetalen: is dit ook daadwerkelijk gebeurd? wat is de schade die ze hebben toegebracht aan het milieu? hoeveel kost dit om te herstellen? is dit wel te herstellen? zouden ze niet beter daarin worden ingeschakeld en verantwoordelijk voor gesteld worden...

Wat ook moet gemeld worden: het bedrijf en de akkers van Quirynen liggen vlak bij het natuurgebied van de Turnhoutse Vennen. Welke schade heeft de mest hier toegebracht?

En dan de advocaten: ... de inval heeft is en mokerslag voor de familie, die voortrekkers zijn in de circulaire industrie... ze wilden in familieverband enkel hun landbouwareaal van versnippering behoeden.... als ze nog wat schoon praten, worden ze wel vrijgesproken...

Maar het is zoals Demir het zegt: "Elke overtreding van de milieuwetgeving is puur crimineel. Ze brengt het milieu en de gezondheid van ons allemaal in het gedrang."  Dat dan de straffen hieraan worden aangepast en ook worden uitgevoerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten