zondag 7 mei 2017

Massale sluipmoord

Een kievit kantelt  en  zoeft door de lucht boven de open velden aan de Fonteinstraat in Turnhout. Afwisselend toont hij zijn witte en zwarte gedeelten van zijn vleugels.  Als hij al eens gaat zitten dan zie je dat het een prachtige vogel is, met een indrukwekkende kuif, bijna zoals een farao in het vroegere Egypte.

De kievit is teruggekomen naar de gronden waar hij de vorige jaren kwam, waar hij is grootgebracht..  Toch is er iets mis... hij lijkt erg onrustig.

De velden zijn veranderd:  vorige week stonden ze nog vol gras, nu zijn ze beplant met mais.
De boeren rijden de velden steeds maar vlugger af. De kievit krijgt geen tijd meer om haar jongen groot te brengen: steeds maar weer worden de nesten en jongen plat gemaald door de machines van de boer.  De boeren willen steeds maar op kortere termijn oogsten, de jongen van de kievit zijn het slachtoffer.
Een sluipmoord... en op termijn: een trage massamoord, want hoe vaak en hoe erg het ouderpaar ook zijn best doet, er komen weinig nakomelingen. De eerste jaren valt het niet op, want de kieviten die hier verschillende jaren geleden zijn grootgebracht, komen elk jaar weer terug in een wanhoopspoging hier zelf een broedsel groot te brengen. Maar tevergeefs...

Binnen enkele jaren zullen de Heizijdse Velden helemaal geen veld meer zijn: er al geen open vlakte meer zijn, maar een woonwijk. Niettegenstaande alle maatregelen die het "groene" stadsbestuur samen met de projectontwikkelaars heeft afgesproken en als "duurzaam wonen" wordt bestempeld (bron)
  • bijna energieneutraal, gekoppeld aan een warmtenet
  • helft van woningen aanpasbaar aan gewijzigde leefsituatie
  • 15% sociale woongelegenheden
  • voor elke wooneenheid 67 m² in groene vingers aan de stad gegeven
  • voor elke woongelegenheid 20 m² openbaar groen of speelruimte
  • 50 000 euro voor aankoop speeltoestellen
toch blijft het een woonwijk
en zal er geen plaats meer zijn voor de kievit

Andere sluipmoorden


De laatste jaren wordt alle ruimte in de stad ingenomen intensief benut voor bebouwing. Dit gaat nog verergeren door de betonstop: er gaat nog kleiner gebouwd worden op kleinere kavels, de ruimte gaat nog intensiever gebruikt worden: gevolg: minder groen, kleinere tuinen als er al een tuintje overschiet, hagen verdwijnen om plaats te maken voor woonhuizen en "clean" groen.

  • Gevolg: mussen en ander stadsvogels vinden geen schuil- en nestplaatsen meer
  • Gevolg: er zijn geen of weinig insecten over; dus gierzwaluwen en mezen worden uitgehongerd 
De volgende sluipmoord voltrekt zich

Als we verder kijken.... andere sluipmoorden en verantwoordelijkheden
zie pagina: Massale sluipmoorden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten