In GVA 24 december 2014 wordt gemeld dat de Stad Turnhout naar de Raad van State trekt om de ontwikkeling van het project Victoriehof af te remmen. In de verdere berichtgeving blijkt dat het CD&V bestuur er niet achter staat. Ook Unizo blijkt er bedenkingen bij te hebben, omdat zij investeerders niet willen afschrikken. Volgens de laatste zijn de winkels aan de rand van de stad een grotere bedreiging. (zie berichten Victoriehof1 en 2)
Het stadsbestuur wil een afgestemde ontwikkeling van grote projecten in het centrum en te zorgen dat de draagkracht van het handelsweefsel niet overschreden worden. Hierbij geven ze voorrang aan Turnova.
Als we zien welke economische activiteit er over blijft dan zijn dit enkele horecazaken rond de markt, voor de rest wat kledingwinkels en boetieks (zo zie je waar er nog een serieuze winstmarge kan worden behaald) en voor de rest ketens, vooral van Nederlandse oorsprong (C&A, We, Hema, Kruitvat..). Een aantal palmden intussen de rand in: Nederlands: Albert Hein, Hubo, Gamma, Blokker, Kruidvat.... Duits: Mediamarkt; Frans: Decathlon, Belgisch: Krëfel.... Wie of wat verdedigt Unizo nog in dit dossier?
Misschien brandt er stilaan een lichtje bij het bestuur... dat een overdaad aan aanbod negatieve neveneffecten creëert zoals leegstand en verkrotting. Kijk nu al maar eens eventjes in de winkelstraten: Merodelei, Paterstraat, Otterstraat en andere... en tel het aantal leegstaande panden maar eens.
Het is wel niet erg consequent, omdat dezelfde redenering niet gemaakt wordt voor Turnova; misschien omdat de stad hier anders bij betrokken is? Maar ook dit project helpt mee aan het creëren van een overaanbod. Zoals reeds eerder vermeld laat men hier kansen liggen om een echt "Central Park" in Turnhout te creëren, een echte groene ontmoetingsplaats. Maar neen, blijkbaar worden in Turnhout woonuitbreiding en winkelaanbod belangrijker geacht...
Ook niet consequent is dat het bestuur deze redenering volgt voor winkelaanbod, maar nog niet dezelfde lijn doortrekt voor het bouwen van nieuwbouwwoningen en appartementen. Het bestuur heeft het de laatste jaren mogelijk gemaakt, waarschijnlijk zelfs gestimuleerd, dat een veelheid aan verkavelingen in de stadskern en aan de rand werden mogelijk gemaakt. Zo werd de ruimte gemonopoliseerd voor woningen en kregen groene functies minder ruimte. Ook hier dreigt het overaanbod. Ga maar eens door de straten van Turnhout en tel het aantal bordjes met "te koop"....
Nu is het moedig om de stap naar de Raad van State te zetten. Zo zullen we weten wie het voor het zeggen heeft in de ruimtelijke ordening. Even een voorspelling: uiteindelijk zullen de projectontwikkelaars aan het langste eind trekken en is het voor de stad vechten tegen de bierkaai.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten