Op 4 november zond Canvas een reportage uit over makelaars (bron). Niet dat hier veel werd verteld wat nog niet geweten is, maar het zette toch een aantal feiten netjes op een rij.
Veruit de meeste makelaars vragen 3% van de verkoopprijs van het eigendom, daar komt dan nog eens btw bij. Ik moet er wel bij vermelden dat deze enkel gevraagd wordt wanneer het eigendom verkocht wordt . Moest ik dat nalaten krijg ik misschien moeilijkheden met het BIV, het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars (zie verder).
Wat ze voor dit prijskaartje doen? Ze steken er hun tijd in, ze zorgen voor reclame... waren de antwoorden van de makelaars. Waarschijnlijk zorgen ze voor een aantal documenten, leiden ze geïnteresseerden rond, voeren de onderhandelingen tussen de kopers en verkopers.
Als men dan de huidige verkoopsprijzen bekijkt, dan mag dat wel... Wat ze meer doen dan de weinigen die het voor minder doen? Ze geven suggesties om het goed wat meer verkoopbaar te maken: hier en daar een bloemetje zetten misschien?
Bovendien hebben de makelaars er alle belang bij dat de verkoopprijzen zo hoog mogelijk zijn en blijven, want dan verdienen ze meer.
Ik vraag me af welk verschil het maakt in werk en promotie als men een duur huis verkoopt of een goedkoper...
Dat moet ook een makelaar enkele jaren geleden gedacht hebben, want hij vroeg een forfaitair bedrag. Gevolg: hij werd geschorst door het BIV. Waarom? Volgens de mensen van het BIV omdat hij nagelaten had te vermelden dat het bedrag altijd moest betaald worden en het percentage bij klassieke makelaars enkel bij verkoop van het goed verschuldigd is. Bovendien zou hij de prijzen exclusief BTW hebben vermeld, terwijl het wettelijk inclusief BTW moest zijn. In de brief van het BIV werd hem verweten de waardigheid van het beroep geschonden te hebben. Dan denk ik: wijs deze mens erop, zorg dat hij dit in orde maakt... een schorsing lijkt me ingegeven te zijn door andere redenen: het winstpercentage van de anderen veilig te stellen. Het BIV blijkt anderzijds erg laks op te treden tegen collega's die het niet zo nauw nemen, zelfs beschuldigd worden van fraude, tot ergernis van gedupeerde eigenaars. Dit laatste moeten we op basis van een recent bericht wel nuanceren: sinds 2010 werden 761 makelaars door het BIV geschrapt (bron). Anderzijds bewijst dit dat deze grote schoonmaak dringend nodig was...
Het BIV zegt dat ze geen ereloon meer suggereert na de veroordeling van een andere beroepsgroep hiervoor. Toch beroepen de meeste makelaars zich op deze norm om hun prijzen te rechtvaardigen. Dus ontraden doet de vereniging het zeker ook niet en mede door het optreden in de vorige case (en misschien gelijkaardige gevallen) stuurt ze wel degelijk de boodschap dat men niet moet proberen goedkoper te werken.
Door de schandalige prijzen die ze kunnen vragen, zijn de makelaars een invloedrijke groep geworden in onze samenleving. Zij bepalen als projectontwikkelaars vaak het uitzicht van een stad, van een dorp.... .
Waarschijnlijk zijn ze zo invloedrijk en rijk dat het plaatselijke bestuur en zelfs de hogere bestuursniveaus er nog weinig tegen beginnen: ze willen niet, ze durven niet en als ze zouden willen, ze zouden het niet kunnen. Zij kopen zich in waar en wanneer ze willen. Ze zijn zo kapitaalkrachtig dat openbare besturen niet tegen hen kunnen opbieden. En eenmaal eigenaar, dan hebben zij het voor het zeggen en hebben de wet aan hun kant. Dan kunnen de besturen enkel nog proberen te onderhandelen en bij te sturen in de marge.
De notarissen zorgen voor de nodige akten en voor de verkoopovereenkomst. Eigenlijk is dit werk dat een ambtenaar zou kunnen doen. Bij eventuele fouten en onvolkomenheden worden de notarissen in praktijk weinig of niet aansprakelijk gesteld.. Dus ik begrijp niet waarom deze beroepsgroep hiervoor zoveel moet vergoed worden.
Door deze individuen wordt het verkopen van een eigendom serieus duurder, allemaal geld dat stroomt naar een beperkte groep, die daarmee macht en invloed verwerft...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten