vrijdag 15 december 2023

Het vel van de beer niet verkopen...

Joepie

Grote kop in GVA 24 november 2023: Turnhout: Stad  investeert fors in laatste jaar voor verkiezingen. De stad Turnhout koopt de gronden van het Gemeenschapsonderwijs tussen Begijnenstraat en Patersstraat. In de eerste fase wordt dit een groene zone, maar ook later wordt een groene as met monumentale bomen bewaard.  Aan het woord is Francis Stijnen. 

Fantastisch toch...

Eindelijk een groene zone bij in de stad.. en dan nog wel in het centrum... een klein Central Parkske. (tussen haakjes vind ik een betere naam dan de voorgestelde naam: Groten Singel.). Nadat alle vrijgekomen terreinen van vroegere fabrieken zijn volgebouwd, schiet er dan toch nog iets over.

Of toch niet?

Als je goed leest, wordt er in een eerste fase een groene zone gecrëeerd. Maar..

in een tweede fase wordt het terrein verder ontwikkeld. Er zullen dan groene "assen" blijven, met monumentale bomen weliswaar....  En dit laat toch weer alarmbellen rinkelen: een groene plek heeft weinig ontwikkeling nodig, hoe meer "ontwikkeling" hoe meer verlies aan natuurwaarde. Dus wat zal er weeral van overblijven? 

Reacties van de politiek

Groen bij monde van schepen Wittebolle is er vast van overtuigd dat het gebied groen zal worden en blijven, met hoofdletters en uitroeptekens. Schepenen Adriaensen en Stijnen en burgemeester Van Miert reageren niet op de opmerkingen of de vragen. Dit is verontrustend. Hopelijk negeren kiezers hun ook bij de volgende verkiezingen, net zoals zij vragen omtrent meer groen van bezorgde burgers negeren. Ze moeten dan ook niet komen klagen over de kloof tussen burgers en politiek. 

De kloof..

Enkele jaren geleden heb ik op de milieuraad de vraag gesteld of de stad dit gebied niet zou kunnen aankopen om een groen park te maken. Schepen Wittebolle antwoordde toen dat dit tegen de strategie van de stad was. Die bestond erin een enkel pand te kopen en zo de ontwikkeling van een ruimer gebied mee te kunnen sturen. Is dit wat er nu gebeurt en zijn er andere achterliggende doelen? 

Hoe de stad omgaat met kloof tussen burgers en politiek is ook nog duidelijk door het opschorten (en intussen opdoeken mogen we zeggen) van de milieuraad. Blijkbaar worden vragen en opmerkingen van burgers toch niet zo gewaardeerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten