zaterdag 11 december 2021

Ruimtegebruik in Vlaanderen en Turnhout ... eten van twee walletjes

In GvA 10 december 2021 wordt het tweede ruimterapport van de Vlaamse Regering kort besproken. Tussen 2013 en 2019 werden er in Vlaanderen elke dag 270 gebouwen bijgebouwd. Daardoor is de open ruimte afgenomen met 12 500 hectare.  Het aantal huishoudens is gestegen, maar het aantal bijgebouwde woningen nog met 13% meer. Er worden zowel appartementen gebouwd als kernen verdicht, maar tegelijk raakt de open ruimte meer versnipperd. 

Waar zit je dan met je grote plannen met betrekking ruimtelijke ordening?

De schepen van Milieu van Turnhout zet me al in een hoekje: telkens als het een vergadering is rond groen in Turnhout of ruimtelijke ordening, kom ik terug op hetzelfde: elk groen plekje in Turnhout wordt volgebouwd en verantwoord met de noodzaak tot verdichting, tot inbreiding... De projectontwikkelaars smullen hiervan. Zo kunnen ze binnen de ring zonder veel tegenstand bouwen.... en niet voor maar een paar woningen: ga maar eens na hoeveel er in de Heizijdse velden, achter het ziekenhuis, in Turnova, aan het Sint-Pietersinstituut, Niefhout  en talrijke andere projecten zijn ingepland....  En intussen blijven ze ook buiten de ring projecten indienen: oa langs de Steenweg op Gierle, op Schorvoort... Ze eten gretig van de twee walletjes die hen worden aangeboden.

Het stadsbestuur zegt te doen wat men kan om groen te bewaren. ... door voorwaarden op te leggen als men de bouwplannen realiseert. Ze zeggen echt baanbrekend werk te verrichten door op een bepaalde plaats toestemming te geven tot meer te bouwen in ruil voor meer groen, een speeltuintje ....   door bouwrechten op een bepaalde plaats die om één of andere reden minder geschikt is om te bouwen te ruilen, zodat men elders kan bouwen. Toch remmen deze maatregelen het volbouwen van de ruimte in en buiten de stadskern niet af.  Ik begrijp dat het bestuur doet wat men kan, maar veel verder dan hier en daar een boompje of een haagje komt men blijkbaar niet. 

En de Vlaamse regering? die doet of haar neus bloedt en laat de zaak verder verloederen... Ze helpt zelfs nog een groot handje bij deze versnippering door een wet te stemmen die de grondeigenaars vergoedt naar de huidige bouwwaarde van het perceel in plaats van enkel het geïnvesteerde bedrag terug te betalen.... Dit bevordert de verdere speculatie, beloont speculatie...   en geeft een enorme stimulans aan het veder volbouwen van de ruimte. Bovendien stelt de Vlaamse regering door bepalingen in de regelgeving over bouwshift de plaatselijke besturen in een verliezende rol. Ze hebben immers niet de financiën om werkelijke impact te hebben op het ruimtegebruik binnen hun gemeente of stad. Het is hoog tijd dat ze een inventaris maken van de beschikbare instrumenten die ze hebben om dit te counteren, deze openbaar maken en optimaal inzetten om de ruimte te beschermen. Volgens de schepen zelf kunnen ze niet veel meer dan hier en daar een strategisch gelegen deeltje kopen, zodat ze mee inbreng hebben in het globale project. De projectontwikkelaars zijn intussen zo immens rijk geworden (wegens het belachelijke deel van 3% die ze rekenen op de verkoop van een huis) dat ze onaantastbaar zijn geworden. Zij bepalen het uitzicht van Vlaanderen.

Veel van de woningen en appartementen worden gezien als investering.  (zie andere posts) en dus vanuit een zoeken naar rendement. Dit zal zeker niet bevorderlijk zijn voor betaalbare woningen. 

naar andere "stenen"

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten