Het klimaat is hot.... iedereen maakt plannen om CO2 en andere schadelijke stoffen te verminderen: Europa, Vlaanderen .... het kan niet op.
Toch vind ik de laatste tijd rare artikels in het nieuws op TV en in de krant
- De geplande gascentrale in Vilvoorde gaat duizenden tonnen CO2 per jaar uitstoten. Blijkbaar zien ze geen mogelijkheid om de koolstof op te vangen; ook in de vergunning blijkt dit geen rol te spelen.
- Een groot bedrijf in Antwerpen gaat CO2 capteren. Maar omdat ze geen mogelijkheid ziet in verwerking hiervan, gaat ze de CO2 in de zee dumpen.... Dus blijkbaar is het wel mogelijk koolstof op te vangen, maar niet te verwerken.
- Een ander, klein, bedrijf vangt het CO2 van haar productie op en voedt het aan algen. Een zuiveringsbedrijf vangt het CO2 van haar installaties op en injecteert dit in het gasnet; wat goed is voor het opvangen van het verbruik van 500 huishoudens.
Dus blijkbaar kan CO2 gecapteerd worden en gebruikt worden.
Een bedrijf heeft beton op de markt gebracht dat minder Co2 met zich meebrengt, want blijkbaar komt er veel CO2 vrij bij de productie en toepassing van cement en beton.
Waarom wordt dit niet in regelgeving gegoten en blijft men bezig het land vol te storten.... (zie andere post)
Klimaatplan Turnhout
Zoals vele andere gemeenten is Turnhout al geruime tijd bezig met het uitwerken van een klimaatplan; vele partners worden erbij betrokken; in de ogen van de stad wordt er een groot budget voor uitgetrokken om het in goede banen te leiden... Enorm veel inspanning is hier al voor geleverd.
However.... Intussen wordt de stad echter verder volgebouwd, want als er één ding is dat Turnhout consequent doet is verder laten bouwen. En dus wat de ex-Vlaamse bouwmeester voor Schorvoort in een mooi rapportje heeft gegoten blijft gewoon verder gaan: door het aanspreken van grond en door het storten van beton wordt dagelijks heel wat CO2 vrijgegeven. Schorvoort lijkt voorlopig gered, maar nu volgen de onderhandeling over het ruilen van de bouwrechten ... en dus zal er elders even veel of meer gebouwd worden. De bouwmeester pleit voor verdere inbreiding en verdichting.... In het klimaatplan staat o.a. dat het hitte-eiland (de stad wordt door bebouwing extra warm) moet tegen gegaan worden. Maar alle maatregelen, vooral het niet loslaten van het idee van inbreiding en het niet implementeren van een werkelijke betonstop, gaan de verkeerde richting uit. En waarschijnlijk zijn de parameters waarop men het klimaatplan baseert zo al voorbijgestreefd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten