Het project "Villa Astrid" is van start gegaan: er komen 9 wooneenheden (5 woonhuizen met tuin en vier appartementen in de vroegere villa), alsook een kinderdagverblijf.
Historisch erfgoed?
De barakken op de rand van het domein zijn opgeruimd en de firma heeft ook de aanval ingezet op het gebouw van de villa zelf. Alhoewel men laat uitschijnen de villa te ontzien ("aanpassingen aan de representatieve gevels worden minimaal gehouden"), blijft er van de villa niet veel recht staan (foto17).
De villa heeft een ruim tien jaar leeg gestaan. Het gevolg kan zich raden: ze is danig verkrot: het beton is afgebrokkeld, de ramen zijn vermolmd... wat er zich binnen bevindt kan ik moeilijk iets van zeggen, maar kan ik wel raden. Enkel de voorgevel en een zijgevel staan nog overeind, het dak is eraf gehaald, de ramen en deuren eruit... Voor mijn part slaat men dan maar de hele boel neer en begint men van vooraf aan, of men bouwt het geheel terug op naar het ontwerp van vroeger.
Nu is dit typisch voor de manier waarop er met historisch waardevolle gebouwen wordt omgegaan in Turnhout. Men laat ze eerst jarenlang verkrotten, dan worden ze verkocht en dan wordt de boel afgebroken, waarbij men hooguit een gevel overeind houdt. Vraag is of hiermee het historisch waardevolle karakter eer wordt aangedaan. Voorbeelden in Turnhout zijn er legio: denken we maar aan heel de omgeving van de markt, het Steentje, het oude stadhuis.. en meer recent de gebouwen van Brepols. (foto106) Nog hangende is het huis in de Warandestraat, waarvan de tuin uitgeeft op het Kasteel (foto36). Jarenlang is het verkommerd, het is nu verkocht... eens zien wat ervan overblijft.
Maar niet alleen in Turnhout is het zo: een schrijnend voorbeeld is het Hof in Vosselaar (nu). Blijkbaar is er een dispuut gaande tussen de eigenaars die het domein van het Hof willen verkavelen en de gemeente. Deze wil het Hof kopen en in geval van verkoop willen ze ook de omgevende gronden helpen te verkavelen. Maar de eigenaars vinden de aangeboden prijs te laag. Dit is natuurlijk kiezen tussen de pest en de cholera: nu (zonder verkoop) staat het Hof verder te verkrotten; als de gemeente het kan kopen worden de omliggende gronden verkaveld... en is de groene omgeving naar de vaantjes.
Groen?
Blijkbaar heeft de Ark duidelijk gemaakt aan de aannemer dat men de bestaande bomen op het terrein moet respecteren, ook omdat deze voor een aanzienlijk bedrag getaxeerd zijn. De vrees dat de bomen zouden moeten verdwijnen, blijkt in eerste instantie ongegrond. "Het gebouw met karakteristieke uitstraling en de monumentale bomen
bepalen het beeld aan de Koningin Astridlaan, ook in de toekomst." De grote beuk blijft dus gespaard (foto17); toch blijft de vraag in hoeverre hij de verandering in grondwaterpeil wegens de graafwerken zal overleven.
"Elke woning heeft een eigen private tuin (image3)": Als je weet wat er op dit stukje bij elkaar wordt gepropt, dan kan je juist een stoel buiten plaatsen...
Kind?
Op het eerste gezicht krijgen de kinderen een prachtig kinderdagverblijf; maar dan wel op hun maat: klein maar fijn. Alles wordt volgepropt... in plaats van de opengevallen plaats te gebruiken voor een speeltuintje en wat groen, zodat de kinderen buiten kunnen. Nu is dit ook allemaal mini-mini... Want de grond moet opbrengen en opbrengen betekent: volproppen met huizen en appartementen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten