In GVA van 23-24 augustus 2014 stond een artikel met als titel "onkruid ontsiert het stadsbeeld".
Daarin pleit Bart Voordeckers, oud-scout en Open VLD'er om de jeugdbewegingen tegen een kleine betaling in te schakelen om het onkruid te bestrijden. (zie bron)
Nu is de term "onkruid" op zichzelf al dubieus. Volgens Wikipedia is een onkruid een op een bepaalde plaats ongewenste plant. Deze ongewenste planten kunnen wild of verwilderd zijn.
In principe kan elke plantensoort een onkruid zijn. De meeste onkruiden zijn pionierplanten. (bron) Het zijn de eerste die zich op een braakliggend stuk of op een moeilijke bodem kunnen vestigen. Eigenlijk is onkruid een hoopvol teken, een teken dat de natuur zich nog niet helemaal gewonnen geeft tegen het geweld dat de mens haar heeft aangedaan.
Nog volgens Wikipedia, en ik ben er volledig mee akkoord, is het begrip onkruid relatief. Wat men als onkruid beschouwt is afhankelijk van degene die erover praat, afhankelijk van de situatie, afhankelijk van de tijd.
Dus is de vraag: wat gaat men uitroeien?
Op de wenskaart komt een foto van de Ancotorens, een andere is genomen in de omgeving van de fietsbrug, een andere denk ik aan de Bruyne Strijd. Waar de vierde foto is genomen is me niet geheel duidelijk. Dit zijn dus omgevingen die pas gewonnen zijn op de natuur en ze kunnen zeker niet representatief genoemd worden voor een stedelijke omgeving. We zouden blij moeten zijn dat er nog wilde planten in de buurt hiervan voorkomen in plaats van ze te bestrijden.
De foto van de Ancotorens slaat echter alles. Enkele weken geleden stond de ingezaaide bloemenweide in volle bloei en dit was een prachtig zicht (foto45), een streepje natuur rond de woontorens van appartementen. Dat dit in de campagne blijkbaar als onkruid wordt gezien geeft weinig vertrouwen in het voorgestelde initiatief: wat gaan de jongeren juist bestrijden? hoe gaan ze leren wat "onkruid" is en wat niet?
Dit is dus geen pleidooi om alles zomaar overal te laten groeien, wel om voorzichtig en bewust met "onkruid" om te gaan. Dit wil zeggen dat het project begeleid wordt door iemand met kennis van het terrein, grondige kennis van wilde planten en een ecologisch bewustzijn. Zo iemand kan jongeren zeggen wat ze waar kunnen of moeten uittrekken, evt. zelfs wanneer ... en dan nog is dit allemaal relatief.
Als men dan toch naar een nette stad wil, dan kan men zich beter toeleggen op het bestrijden van het zwerfvuil, dat het straatbeeld vervuilt. Dit is veel eenduidiger en veel meer storend dan hier en daar een plantje op een voetpad... Toch ook hier is een overdachte en geplande aanpak aangeraden: coördinatie met de vele vrijwilligers die op dit domein al actief zijn, zonering zodat ook de buitenwijken, de kleine weggetjes.... door het plan gedekt worden, enz...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten