zondag 3 januari 2021

Soortenbescherming

In de krant verneem ik dat minister Demir 2 miljoen euro uittrekt om enkele soorten te beschermen: zomertortel, grutto, vliegend hert, modderkruiper.

Sta me toe toch enige kanttekeningen hierbij te plaatsen.
Allereerst: is dit niet too little, too late? Vliegend hert, zomertortel heb ik in heel mijn leven nog niet gezien...
  • Wat betreft grutto: is de toestand van kievit en wulp niet even dramatisch?
  • Zolang boeren, ook in de nabijheid van natuurgebieden, hun velden besproeien met glyfosaat en zo al het bodemleven voor tientallen jaren uitroeien en er daarna alleen maar maïs op zetten, zolang zullen vele vogels het moeilijk blijven houden. Hier is niet alleen geld nodig, maar een wijziging in de wetgeving, regelgeving en het handhaven ervan.
  • Zolang de boeren het gras maaien op hun velden vooraleer de kieviten en andere weidevogels  hun jongen hebben kunnen grootbrengen, zolang krijgen deze soorten geen overlevingskansen; ook als je er geld tegenaan gooit.  Ook hier is een wijziging en opvolging van regelgeving nodig.
  • Zolang we hier een aantal soorten beschermen, maar wanneer ze de grens overvliegen worden neergeschoten door jagers of in netten gevangen om te worden opgegeten, zolang is dit hier weggegooid geld. Wordt het geen tijd om meer druk te zetten op onze zuiderse leden van de EU - blijkbaar kan dit wel voor economische kwesties, maar niet voor het handhaven van ecologische regels.
  • Over de andere weidevogels wordt niet gesproken: patrijzen, kwartels, fazanten... ik kom ze nog erg zelden tegen in de natuur. Ook het aantal hazen loopt erg terug. In Nederland staan ze op de rode lijst. En toch laat men hier de jagers gewoon hun gang gaan; ze mogen zelf hun jachtgebieden inkleuren. Iets om achterover te vallen.
Besluit:
Dank voor de gelden en de initiatieven die hiermee ongetwijfeld zullen opgestart worden.
Maar ... de belangrijkste poot van een beleid is wel de regelgeving en deze schiet al jaren tekort. Gevolg: er is weinig of niets meer om te beschermen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten