Het stadsbestuur heeft op 28 november haar strategisch meerjarenplan voorgesteld; de begroting en de grote lijnen van het beleid voor de jaren 2020-2025. Men kan in deze periode 100 miljoen investeren.
We halen hier slechts enkele puntjes aan.
Voor het opgeruimd groenbeheer voorziet men 20% meer. Het groen wordt vernieuwd, er komt een nieuw bos, het Stadspark wordt vernieuwd.
Men probeert de groei van de stad te volgen. Men kan ondersteuning krijgen voor vergroeningsprojecten die ook de sociale cohesie bevorderen.
Er is een klein potje van 750 000 euro voor de gehele legislatuur om eventueel bijzondere plekjes te kunnen aankopen.
Anderzijds: bij elk nieuw woonproject vraagt het stadsbestuur 15% sociale woningen te voorzien. Zo schat men 500 sociale huurwoningen en 140 sociale koopwoningen te kunnen realiseren binnen de voorziene periode. Dit betekent ong 3500 + 920: een totaal van 4420 nieuwe woningen in de volgende 5 jaar. Inbreiding en verdichting blijven de kernwoorden. Er wordt samengewerkt met eigenaars en ontwikkelaars.
Dus het pad van inbreiding, ongebreidelde bouwwoede wordt niet verlaten
... dan spring je niet ver met je potje om eventueel een groen plaatsje te redden.
Bovendien: er is niets meer te redden in de kern, want alles is intussen volgebouwd.
De verschillende adviesraden hebben tot 28 februari de tijd om op dit plan opmerkingen te geven. Maar de milieuraad werd de afgelopen jaren systematisch buiten spel gezet. Tijdens de periode dat het plan werd vormgegeven werd er geen advies gevraagd. Is dit het Turnhoutse inspraakmodel? Eerst beslissen en dan wat in de marge mogen praten, zodat men de indruk heeft dat men iets te zeggen heeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten