Een aannemer kapt 8000 dennenbomen aan de Warandeplas in Lille. Dit gebeurt in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos. De Corsicaanse en grove dennen hebben volgens de boswachter immers weinig natuurwaarde. Het zou geen kaalkap worden, maar een uitdunning. Jonge loofbomen krijgen de kans om te groeien. Na één of twee jaar zal je opnieuw een mooi gemengd bos zien. Door afwisseling in het biotoop zullen heel wat dieren terugkomen: hagedissen, hazelwormen, nachtvlinders, egels, boomleeuweriken, nachtzwaluwen, adders. (bron: GVA, 1 april 2019, p. 20)
Altijd hetzelfde liedje
naaldbomen hebben geen natuurwaarde; terwijl ze meer CO2 uit de lucht vastleggen dan loofbomen omdat ze heel het jaar door aan fotosynthese kunnen doen. Bovendien desinfecteren ze de lucht. Ze creëren, zoals elk bos, ook een microklimaat waarin het vochtiger en kouder is dan in de omgeving. Ze zorgen voor onderkomen, nestgelegenheid, voedsel voor vogels en andere dieren. Bovendien zijn bomen levende wezens. (zie Mancuso en Viola). ....De boswachter verkoopt fabeltjes in mijn ogen. Na twee of drie jaar heb je geen valabel bos; meestal zegt men dat men hiervoor tot 30 jaar zal moeten wachten. En 8000 bomen verwijderen doe je niet zonder dat je het hele biotoop vernietigt, met inbegrip van de bosbodem en het leven erin.
En waarvoor?
voor de waarschijnlijke, neen dit is te straf uitgedrukt, een mogelijke terugkeer van een aantal soorten. Dus voor de biodiversiteit...deze soorten zijn allemaal warmteminnend... natuurlijk als je het microklimaat van een bos vernietigt en alles kaalkapt zal er meer zon zijn en meer kansen bieden aan warmteminnende soorten; maar is dat waar we naartoe moeten en willen?
en hoeveel kans is er dat deze soorten terugkomen?
Bovendien moeten we biodiversiteit toch ook wat relativeren: als er geen voldoende genetische variatie in de populatie kan worden gebracht, dan is deze op termijn weinig levensvatbaar. Hiermee wil ik niet zeggen dat biodiversiteit niet belangrijk is, maar dat het tijd wordt dat milieuverenigingen in hun keuzes andere elementen laten meespelen. Zoals de gevolgen van hun acties op de luchtkwaliteit, het klimaat en de gevolgen voor het leven dat er al is in de gebieden.
zie ook volgend bericht
Geen opmerkingen:
Een reactie posten