donderdag 23 februari 2017

Waarom kan in Geel wat in Turnhout niet kan?


In Turnhout heeft men een groot deel van zijn grondgebied vrijgegeven om te bebouwen: De Heizijdse velden zijn zo volop in ontwikkeling, lees: worden in ijltempo volgebouwd met woningen en grote appartementsblokken. Zo wordt de open ruimte verder verspild, ze kunnen zeggen dat er toen officieel nog geen sprake was van een betonstop.


Op het Schorvoort wacht het zogenaamde masterplan op verdere uitvoering en invulling. Ook daar is de eerste verkaveling in ontwikkeling: tegen de ring en in de vallei van de Aa. Zo gaat Turnhout om met het bouwen in watergevoelig gebied, en achteraf maar komen klagen over wateroverlast.

In beide gevallen beweert men dat men niet anders kan; dat de gewestplannen en afgeleide het niet mogelijk maken anders te handelen; ook al zou men het willen.
maar
Geel heeft beslist het woonuitbreidingsgebied op Bruul niet te benutten en om te zetten in landbouwgrond: 7.5 hectare blijft zo gespaard van bebouwing. De stad maakt ook gelijkaardige plannen in Winkelomheide (10 hectare) en een ander gebied in Gooreind ten Aard. (bron)
dus waarom kan in Geel wat in Turnhout niet kan?
hier spelen dus andere belangen, processen op de achtergrond waarover ik niet ga speculeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten