Landbouwers worden ingeschakeld om houtkanten te onderhouden, het hout ervan zal gedroogd en opgeslagen worden in een hal van het militair domein in weelde en zal dienen als brandstof voor verwarmingsinstallaties.
Geniaal volgens de burgemeester:
- de boeren hebben bijverdienste
- ze maken hun land schaduwvrij
- de natuur wordt netjes onderhouden
- het levert warmte op...
maar
hopelijk kennen de boeren het verschil tussen het beheer van kanten en het domweg weghakken van deze kanten.
- welke garanties worden hiervoor ingebouwd?
- krijgen ze scholing in beheerswerken?
- is er een controle voorzien zodat ze niet alles kaal kappen?
door het verwijderen van de houtkanten
- wordt het biotoop van talrijke vogels rechtstreeks bedreigd
- heeft de wind meer vrij spel over de velden en wordt erosie bevorderd
Bovendien is er sprake van tegenstrijdig beleid
- aan de ene kant geeft men subsidies om kanten en hagen aan te planten
- aan de andere kant stimuleert men het weghalen van deze kanten
Om op wandeling nog een zoogdier tegen te komen moet je al veel geluk hebben: in tegenstelling tot o.a. jagers willen geloven, moet je al veel geluk hebben om op een vos te stuiten, of een fret of een marter of wat dan ook... Zo dik lopen ze niet. Het verdwijnen van de houtkanten is een rechtstreekse bedreiging voor de verschillende vogels en andere dieren die er in schuilen, in houden ... en daarmee een bedreiging voor de weinige natuur die we nog hebben.
Het voorstellen van houtschilfers als ideale eco-brandstof gaat voor mij verschillende bruggen te ver. Het is de zoveelste poging om een aanslag op de natuur voor te stellen als ecologisch?.. en innovatief: want dan komt het fameuze warmtenet weer ter sprake. Terwijl het aanleggen van de infrastructuur voor zulk een net enorme investeringen zal vergen en de meerwaarde en rendabiliteit hoogst discutabel zijn. Hopelijk denken de betrokkenen (IOK, provincie en Boerenbond) toch nog eens ernstig na over dit project.
Bovendien doet men alsof de Kempen bossen en hout in overvloed heeft, terwijl men naar een degelijk bos moet gaan zoeken en elke dag meer en meer bomen worden gerooid, zowel in de stedelijke kern als erbuiten, zowel door particulieren als door de overheid als door natuurverenigingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten