Ik zeg niet graag ... zie je wel... maar
Het gekakel
Een tijd geleden werd met veel bombarie aangekondigd dat boringen naar warmtelagen in de ondergrond de Kempen een onschatbare, bijna niet-uitputbare bron van warmte zouden opleveren en ook nog eens een groot aantal jobs creƫren.
VITO begon met proefboringen, Janssen Pharma sprong op de kar, Niefhout werd gepromoot; het was een onderdeel van haar imago: Slim Turnhout. Dit alles ruim gesubsidieerd en gesteund door de overheid.
Maar nu.... de eieren (bron).
De boring bij Janssen tot 2.5 kilomoter geeft warmte om de bedrijfsgebouwen te verwarmen. Maar de restwarmte is onvoldoende. Dus deze wordt niet beschikbaar gesteld.
Als je het artikel goed leest heeft het bedrijf nooit gezegd dat omliggende
gemeenten mee zouden kunnen profiteren van het project, wel dat dit
waarschijnlijk zo zou zijn. En dan zou het water kunnen dienen voor warmtepompen in de buurt, o.a. Niefhout Turnhout.
Nu blijkt dus dat Jansen de restwarmte van de boring niet beschikbaar stelt. Dat men suggereert dat de afstand tussen Beerse en Niefhout al redelijk groot zou zijn....
Voor de boring op grotere diepte, nodig om elektriciteit op te wekken, heeft het bedrijf geen partners gevonden en blijkt het project niet haalbaar. De gebrekkige samenwerking met VITO dat experimenteel boort op grote diepte, heeft volgens het bedrijf geen rol gespeeld in de beslissing. Vooral dit laatste is alarmerend. Dit betekent dat er ernstige vragen worden gesteld naar de haalbaarheid van het "innovatieve" project.
Volgens een nieuw bericht blijkt er in Turnova wel een warmtenet te komen op geothermie. Maar dit vraagt een grote investering. Te gebruiken voor verwarming en afkoeling van de ruimtes, zonder lawaaierige machines op de daken. Meer zelfs: dit blijkt al verschillende keren toegepast te zijn in Turnhout. Men vermeldt: het Sint-Elisabethziekenhuis, de Wending en Campus Blairon (bron)
En Niefhout? Het warmtenet ligt er. Het zal zijn energie halen uit pellets. Of dit nu de grote vernieuwing is, de slimheid van het project? Als pellets gecontroleerd alleen van houtafval zouden vervaardigd worden dan kan men misschien er nog iets voor zeggen; maar als er bomen of zelfs bossen voor moeten verdwijnen dan is dit op ecologisch gebied een grote stap achteruit.
Als men de twee berichten combineert dan geeft "Slim Turnhout" de voorkeur aan een dubieuze energiebron in plaats van te investeren in reeds bestaande technologie; laat staan vernieuwend te willen werken.
In een vorig bericht hebben we de euforie rond geothermie, vooral dieptegeothermie, al proberen te plaatsen en te temperen. (zie niefhouts slim verwarmd?).
Het mechanisme is vergelijkbaar met ICT in het onderwijs: als er een nieuwe technologie op de markt komt wordt deze gepromoot als fantastisch, met geweldige resultaten. Blijkt dat bij de invoering veel geld nodig is, veel moeite van de gebruikers, voor een discutabel en miniem verschil te maken in de resultaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten