p 8
"We wonen in de groenste centrumstad van Vlaanderen...."
Ja?
Volgens de stadsmonitor staat Turnhout op een 26ste plaats, in de bescheiden middenmoot, wat betreft aantrekkingskracht van het groen. De meeste andere centrumsteden worden ook, net als Turnhout, omsloten door een groene gordel.
p8
"Als stadsbestuur willen we streven naar een evenwichtige en duurzame ontwikkeling van het stedelijk gebied, waarbij zowel de leefbaarheid als de ecologische kwaliteit gewaarborgd worden. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit en we werken vanuit een duidelijke langetermijnvisie op beeldkwaliteit, vertrekkende van een duidelijke Turnhoutse identiteit. We willen een stad die bereikbaar, groen
en dynamisch is, met een uitgebalanceerd bouwprogramma dat rekening houdt met de huidige en toekomstige behoeften van de bevolking."
Ja?
Wat is de duidelijke Turnhoutse identiteit?
Wat zijn huidige en toekomstige behoeften van de bevolking?
Volgens prof Dirk Geldof in het wetenschapscafé is 1/10 van de immigranten slechts asielzoeker... Door de opbouw van de bevolkingspiramide is het onomkeerbaar dat binnen enkele jaren vreemde nationaliteiten de meerderheid vormen van de Turnhoutse bevolking.
Is het inderdaad niet hoog tijd dat we gaan zien hoeveel bevolking Turnhout aankan om de leefbaarheid en de ecologische kwaliteit te blijven waarborgen? Hoeveel volk kan de stad aan om leefbaar te blijven, om de noden aan elektriciteit, water enz te waarborgen? Moet er vanuit dit oogpunt geen stop komen... of blijven we onze ruimte inpalmen voor woonvoorzieningen..?
p8
We versterken de nabijheid van groen in stedelijke gebieden, zowel door het creëren van nieuwe groene plekken in de stad, als door het beschermen van bepaalde bestaande groene longen. Om de kwetsbare
ruimte rond de stad te kunnen vrijwaren is er een verdichtingsopdracht voor de woonkernen, maar dat willen we wel op een kwalitatieve manier laten gebeuren, met oog voor de woonkwaliteit van bewoners en het behoud van voldoende openbare ruimte en groenvoorzieningen.
Ja?
De ganse blog is een aanklacht tegen het ruimtelijke beleid van de stad Turnhout in de voorbije 20 jaren. Dit zijn praatjes....
Hoe kan je bestaande groene longen beschermen als je tegelijkertijd verdichtingsprojecten toelaat... dit gaat ten koste van het weinige structurele groen in de stad. Wat het bestuur (en ook Natuurpunt en Greenpeace blijkbaar, volgens het "reclamepaneeltje" dat er boven staat) verstaat onder een groene long, kun je vinden in de Victoriestraat, waar men enkele tegeltjes heeft gewipt aan de zijmuur van de Priba. "Meer natuur in de stad" is een mooi initiatief, maar moet zorgen dat ze niet als propagandamiddel worden gebruikt/misbruikt door het stadsbestuur.
p15
De opwarming van het klimaat is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Wij zijn ons daar zeer van bewust en beseffen dat de strijd tegen die opwarming op alle bestuursniveaus moet worden gevoerd. Ook in Turnhout willen wij onze verantwoordelijkheid opnemen. De voorbije legislatuur werd een klimaatplan opgemaakt. Dat is een sterk en ambitieus werkstuk, met als doelstellingen klimaatneutraal te zijn tegen
2050 en naar een CO2-reductie van 47% te gaan tegen 2030. We voeren dat klimaatplan uit en schakelen een versnelling hoger, terwijl we er te allen tijde voor blijven waken dat iedereen ook effectief mee kan in die klimaattransitie. .....
Ja?
Er is enorm veel tijd, moeite... en geld? gestopt in het uitwerken van het plan. Toch zijn de premissen (datgene waarvan men vertrekt) verkeerd; door het toelaten van grote bouwprojecten en het niet verplichten van het gebruik van klimaatvriendelijk beton en bouwmaterialen is de uitstoot intussen weeral gestegen.
Het is niet duidelijk wat men bedoelt met "de stad moet klimaatneutraal zijn"... zijn dit de stadsdiensten of is dit de stad als geheel?? Dit laatste is een wensdroom.
Zolang men geen oplossing vindt voor het vervangen van wagens op fossiele brandstoffen en de verwarming van woningen door een systeem dat echt duurzaam, hanteerbaar en betaalbaar is, is dit een verloren strijd. Kijk eens hoeveel wagens er per dag over de ring bollen en hoeveel CO2 deze per km uitstoten... en je weet genoeg.
We nemen ook nieuwe initiatieven om meer groen in de stad te krijgen. Door ontharding en door het toevoegen van nieuw groen in de stad zorgen we voor meer zuurstof voor onze inwoners. We kijken daarbij ook naar nieuwe concepten zoals ‘tiny forests’ en ‘mobile forests’.
Ja?
Nogmaals, het concept verdichten is nefast voor het nog weinige overblijvende groen in de stad. Elk project wordt aangekondigd als "groen". Als men gaat kijken welk groen gerealiseerd wordt, dan zijn dit ten hoogste enkele kleine boompjes, een struikje of een haagje.... de rest wordt vol gestouwd. met steen.
En nu komt men met nieuwe, fancy concepten af:
- tiny forests: men vergeet dat een bos niet een verzameling van boompjes is, maar een totaal ecosysteem dat, mits de gunstige omgevingsvoorwaarden, 30 jaar of meer nodig heeft om iets of wat tot dit systeem uit te groeien. Een "tiny forest" is en klein stukje wilde natuur, midden in de stad. Een prettige plek voor dieren, maar ook voor mensen... ga maar eens na waar dit in Turnhout nog mogelijk is. En zeker als de nog geplande inbreidingen doorgaan.
- mobile forests: de bosbodem is essentieel onderdeel van het ecosysteem waar daarnet sprake van is, met een mobiel bos kan je dit nooit bereiken.
Deze concepten klinken goed, ogen modern, maar verhullen dat het groen waar het om draait in de stad verloren is en verder verloren gaat. Men tracht dit te verdoezelen: kijk eens wat we allemaal doen... voor het oog van de mensen.
We zorgen voor een ‘single point of contact’ voor landbouwondernemers. We streven naar een vernieuwd partnerschap tussen landbouw en natuur. We bevriezen tijdelijk de verdere inname van agrarische en
economische ruimte in het Vennengebied. ... We streven naar een duurzaam landbouwmodel, waarbij we de natuur-en milieukwaliteit in onze natuurgebieden en het agrarisch landschap verbeteren, zodat landbouwbedrijven in balans zijn met een gezond bodem- en watersysteem.
Ja?
Zoals Natuurpunt in één van de vorige nummers van zijn blad heeft aangetoond, neemt natuur niet meer plaats in dan gepland. Het stadsbestuur zwicht duidelijk voor de druk (de chantage soms) van de landbouwers. Samenwerking tussen natuurvereniging en landbouworganisaties is de enig mogelijke oplossing, maar is blijkbaar in deze streek mislukt. Hopelijk gaan landbouwers openstaan voor maatregelen die de kwaliteit van de natuur bevorderen en zich niet krampachtig tegen elkaar blijven opstellen. Als zij zorgen voor de grond, het water, de lucht ... de beesten en beestjes die in hun bedrijf en op hun gronden leven dan wensen wij hun het beste. Het stadsbestuur zou, samenwerking met organisaties die hiervoor reeds bestaan, dringend nieuwe initiatieven tot samenwerking moeten nemen.
p17
We willen streven naar een stad waarin elke inwoner zich gehoord en betrokken voelt bij de ontwikkeling van zijn of haar leefomgeving. We stimuleren en ondersteunen Turnhoutenaren ook om mee initiatief en
verantwoordelijkheid op te nemen in onze stad.
Ja?
zie vorige post
Blijkbaar vindt de nieuwe burgemeester wel tijd om te praten met onruststokers, maar niet om een mail over de bezorgdheid over het aantasten van groene gebieden in de stad te beantwoorden. Sorry, maar ik vind dit een gebrek aan respect. Dan nog liever zoals één van de vorige schepenen: die liet weten dat hij het begreep, dat hij het verder ging bekijken of laten bekijken ... en dan er niets meer over liet weten.