GVA 4 juli 2024 p 15
Verharde plekjes worden straks Kempense groene Hoekjes. .... een project om groene hoekjes aan te leggen in straten, rond bestaande bomen en gemeentegebouwen. Schepen van milieu Astrid Wittebolle vindt het een "een mooie aanvulling op de bestaande actieplannen; zo zorgen we samen met de provincie Antwerpen voor een groenere stadskern."
Op zichzelf knap en niets op te zeggen
Het ligt in het verlengde van wat de actiegroep "Meer natuur in de stad" al enkele jaren probeert te doen. Enkele tegels van de parking van Natuurpunthuis wippen, een groen hoekje aan de Warande tussen de hoge gebouwen van het cultuurcentrum, een strookje van 50cm op 10m langs de Victoriestraat vergroenen. Lovenswaardig...
Alleen
Moet de actiegroep beseffen dat dit druppels op een hete plaat zijn, en dat ze daarmee ook de stad Turnhout mee aan imago helpen van een stad waar het groen belangrijk is. Maar structureel verandert er niets en wordt de kern, en een aantal gebieden, aan een hoog tempo volgebouwd.
De schepen van milieu grijpt het artikel aan om de ambitie van klimaatrobuste stad in het licht te zetten, verwijst naar de bestaande actieplannen.
Als ze in iets goed zijn in Turnhout, dan is het in het maken van actieplannen. Daar worden duizenden euro's aan besteed. De realisatie? ?? ??
- Er was een actieplan om in de wijken te gaan zien wat er vergroend zou kunnen worden. Stokt zou de eerste wijk zijn... nog voordat het plan werd afgerond was de verantwoordelijke vertrokken en is er niets meer van gehoord.
- Intussen moeten we de ogen sluiten voor de mastodonten die gebouwd worden aan de Heizijde: wonen in het groen - prachtig toch? een warmtenet dat er ooit wel eens zal komen... Vraag is hoe dit pas binnen het grote klimaatplan: want elke kubieke meter beton blaast zoveel CO2 de lucht in... en het behoud van open ruimte
- In de Duifhuisstraat wordt de tuin van het Speelkaartenmuseum vergroend. Een knap initiatief. Maar iets daarvandaan worden er mastodontappartementen gezet in de tuin van de Driezenstraat.
- 200 meter verder in dezelfde straat wordt het Lemmekenshof gepland: 13 appartementen, 5 woningen en een Horecazaak... maar niet getreurd... Turnhout krijgt er een nieuw buurtparkje bij. Prachtig toch? (Het zakdoekje grond dat er overblijft)
- Het binnengebied tussen Begijnenstraat en Korte Begijnenstraat: Turnhout heeft het gebied aangekocht... een prachtig initiatief. Er werd gezegd dat projectontwikkelaars over de rand mochten beschikken. Maar intussen is er een bureau dat de verdere ontwikkeling van het gebied uittekent, spreekt schepen van financiën Steynen van groene corridors en doorgangen, wat op zijn minst verontrustend is... want waar blijft het groen dan? Nogmaals... dit is een laatste en unieke kans om een centraal park te
creëren, nadat alle andere plaatsen die in de kern zijn vrijgekomen door
het verplaatsen van de oudere industrieën naar industriegebieden buiten
de kern werden volgebouwd
Als ik er vragen over stelde werd er door het stadsbestuur niet geantwoord en na aandringen antwoordde de burgemeester met een intimiderende mail; toch niet wat je van een burgemeester verwacht op een vraag waar geen particuliere belangen, maar het algemeen belang en welzijn primeert. De heer van Miert kan zijn hernieuwde zitje in het Vlaams Parlement misschien gebruiken om steden en gemeenten de instrumenten te geven om groene plekken in de kernen veilig te kunnen stellen, nu is het vechten tegen de bierkaai. Maar ... we hebben Paul niet (of laat ons het veilig houden: weinig) gezien de laatste legislatuur.