Pagina's

zondag 4 oktober 2015

Herentals ... Hoera!... maar

De stad Herentals schrapt verkavelingen in Kamergoor (200 woningen) en Accacialaan (100 woningen). Voordien werd al een andere geplande verkaveling voor 130 woningen in de ijskast gestopt. (bron) Hiermee wordt waardevolle natuur buiten het centrum gespaard. Oef!! Hoera!! Prachtig!!
Maar
  • Herentals is officieel kleinstedelijk gebied. De stad moet van de Vlaamse overheid voldoende ruimte uittrekken om de verwachte bevolkingsgroei op te vangen.   
  • Van de provincie krijgt ze een bouwdichtheidsnorm opgelegd. 
Dus de nodige woonruimte zal nu in het centrum moeten gezocht worden.
Nu heeft Herentals nog vele mooie groene plekjes binnen de ring. Dus deze staan nu op de dodenlijst.
Het wordt hoog tijd dat
  • de Vlaamse Regering veel strikter de verwachtingen opvolgt en bijstelt; nu wordt er maar gebouwd tegen de sterren op en dreigt een overaanbod. In hoeverre zijn de verwachtingen nauwkeurig? Bij de laatste herziening van het gewestplan is geen extra woonruimte voorzien omdat de vorige versie de zaken duidelijk overschat had.
  • de gemeenten de mogelijkheid krijgen binnen het stedelijk gebied groene oases aan te duiden, die vrijgesteld worden van bebouwing. Enkel zo kan de leefkwaliteit in de stad bewaard blijven. 
Indien deze maatregelen niet vlug genomen worden, dan wordt het sparen van het ene gebied, gevolgd door het volbouwen van een ander.  Dan wordt de stad een onleefbare hoop stenen.... zoals ook Turnhout dit dreigt te worden... De verschillende open plekken worden door inbreidingsprojecten volgebouwd. Maar Turnhout heeft daarnaast ook nog grote woonuitbreidingsgebieden aangesneden (bijv. de Heizijdse velden).  Hiermee worden groene plekken in en buiten de stad vernietigd.

Het voorgaande illustreert nogmaals dat het systeem van ruimtelijke ordening te grofmazig is om natuurwaarde in een stedelijke omgeving te creëren, terwijl studies meer en meer uitwijzen dat groen ook in deze context belangrijk is (voor het welbevinden van de inwoners, voor de klimaatregeling, voor de luchtkwaliteit...). 
Een factor die het voorzien van voldoende groen ook belemmert, is de benarde financiële toestand van de gemeenten. De Vlaamse regering bespaart op kap van de gemeentebesturen. Zo heeft ze beslist om de belasting op nieuwe machines en op het bestaande machinepark te laten vallen, maar dit waren inkomsten die naar de gemeenten gingen. De regering gaf deze gelden terug in de vorm van subsidies, maar met de recente begrotingscontrole is deze ingetrokken. En zo worden de plaatselijke besturen verder gepluimd en hebben ze steeds minder financiële armslag om zelf initiatieven te nemen. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten